2019-09-14
經過莆田,見到佢推出左兩個鰻魚既新菜式,好似幾吸引,所以今日放工就同媽咪黎試下😻原來依家係莆田鰻魚節🎏 主打係新鮮嘅活鰻魚,有以下兩種煮法:1)泉水現煮2)鐵板香煎平時食日本料理嘅燒鰻魚就食得多喇,感覺上有太多嘅調味。今次泉水煮既方法既新穎、又可食到佢最original既鮮味,所以我哋毫不猶豫選擇左Option 1 😎泉水湯底加咗杞子,亦有少少清酒味!飲落無咩味清!✅至於活鰻魚真係煮得好出色!據知只係煮左黃金10分鐘♨️,所以肉質彈牙,而且肉厚肥嫩,口感一流🤤🤤 無得彈👍🏼除咗鰻魚,其他菜式都不能錯過!🔸冰浸苦瓜依個前菜係廚師推介,不但賣相靚,而且2mm薄片苦瓜盡顯廚師嘅刀工,我媽咪都好欣賞👩🏻🦰 我本身唔太中意食苦瓜,但佢好細心俾左一碟蜜糖,蘸黎食一d都唔苦,有驚喜!🤓🔸閩香洋燒排個名幾特別🤣🤣 醬汁酸酸甜甜,肉同骨幾易切開!🔸莆田扁肉湯湯有紫菜同粒粒小雲吞,味道唔錯,而且份量一人一碗啱啱好!🔸莆田滷麵主菜緊係叫我最鍾意食嘅麵😌 第一次食依款麵,原來佢有12種配料,果然豐富,湯底亦好香濃呢~總括嚟講係好滿足嘅一餐!莆田係米芝蓮一星餐廳,食物質素有保證,難怪有咁多好評✅
1)泉水現煮
2)鐵板香煎
泉水湯底加咗杞子,亦有少少清酒味!飲落無咩味清!
除咗鰻魚,其他菜式都不能錯過!
🔸冰浸苦瓜
🔸閩香洋燒排
個名幾特別🤣🤣 醬汁酸酸甜甜,肉同骨幾易切開!
🔸莆田扁肉湯
湯有紫菜同粒粒小雲吞,味道唔錯,而且份量一人一碗啱啱好!
🔸莆田滷麵