2006-10-24
上個禮拜有晚放工同媽仔食飯, 佢突然話想去試吓喎(之前同佢提過)本打算坐低食,但可惜地方太細兼冇晒位,所以就索性買外賣返屋企慢慢嘆. 多數海鮮已整熟放係雪櫃凍食,而我地只係買咗3樣嘢咋,如下:~ 法冷西麵包蟹<---主打重點呢類蟹有3種size(每隻價錢168/148/108). 我地揀咗最大果種, 嘻~真係冇吹水,成隻蟹d膏同肉係多到呢.....一個人係食唔晒架~~!!!佢地會幫我地斬件方便食,好好service.講返隻蟹先,咪講笑,d 蟹膏真係超多頂晒角,有實膏同爛膏. 果種蟹膏味我唔識形容,但同平時食開d膏蟹/大閘蟹既膏係唔同架,確係甜d架喎!!!!仲有呀,個蟹蓋底部有勁多蛋白質既物體好香滑(有d似食蛋白咁)但係係好有海鮮味嘅蛋白囉,超甜呀.不過估唔到原來食蟹鉗先係最麻煩(個殼太硬,一定咬唔爛)由於我屋冇架生夾爆佢,只能慢慢用大閘蟹筷子撩d肉出黎食,難處係仲要隔住果個三角位去撩,少d耐性都唔得.嗱~如果覺得$168/隻太貴,可以試下細隻d先($108/隻) 兩個人食一隻都得架喇~ 南非龍蝦仔($88/隻)<---諗住試吓由於冇晒特大瀨尿蝦, 見佢平平地就買咗一隻試吓, 諗住一人一
~ 法冷西麵包蟹<---主打重點
~ 南非龍蝦仔($88/隻)<---諗住試吓
由於冇晒特大瀨尿蝦, 見佢平平地就買咗一隻試吓, 諗住一人一半啱啱好嘛!雖然都係凍食,但隻蝦煮到啱啱熟唔un又唔鞋口, 的確係好用鮮味哦~!!先食蝦身,咬落啖啖肉勁彈牙,肉汁又夠鮮甜~正呀~!我最鍾意蝦頭上D少少蝦膏, 絕對不容忽視,甘香又滑流架.,,必食之選!
其實佢d龍蝦有好多種,呢種最平,貴d當然係大隻好多啦,我地兩個人食,呢個份量差唔多啦
~ 翡翠螺($38/8隻)<---見砰就順便
即係咁,在下就唔太喜歡食螺囉,見媽仔想食,食一隻半隻我都哽得落嘅.不過..唔...我自己就唔太喜歡呢個囉.冇乜意見.咁老實講,38蚊8隻真係抵食架(我曾經係鯉景灣某食店order過係100蚊4隻囉!)
另外, 我見到食嘢嘅人多數都有飲少少紅酒, 唔知係咪好味D呢????
總括黎講~
1. 環境: 真係麻麻, 地方太細, 感覺會好迫.
2. 味道: 我同媽仔都覺得呢餐好好味~痾衣思~ 我地打算下次試第二d海鮮,嘻~!
3.服務: 好好,雖然佢地好忙(不停咁轉來轉去), 但都好有耐性等我地慢慢揀嘢食同分析食邊樣. 而且如果開咗唔靚係唔會比我地喎.
4. 抵食: 雖然食三樣嘢每人平均$150, 但我地都覺得好抵食!
5. 乾淨: 地方細唔多嘢抹,而且仲係好新淨
6. 總體上: 炒蝦拆蟹咁大工程都係外賣返屋企食會好d.