2022-09-19
第一次同男朋友慶祝係食法國🇫🇷餐,係九龍灣 Mega Box 5 樓有間裝修優雅,以法式園藝風作設計,充滿浪漫氣息,好似置身於法國庭院嘅餐廳🍴裏面仲有小房間,私隱度極高,非常推介情侶👫🏻黎慶祝生日、紀念日等等坐低後,店員非常熱情地為我哋介紹主打的2人餐$688,性價比非常高,可以揀4️⃣款頭盤、2️⃣款餐湯、2️⃣款主食和2️⃣杯餐飲。店員服務很好,人手充足,絕對唔會感到怠慢,另外上菜時亦都會介紹番菜式嘅特別之處係頭盤上之前,會有超新鮮嘅蕃茄🍅🍅清一清味蕾,好refreshing🤩🤩🤩店員會喺碟上到上橄欖油和黑醋再加少少鹽,我哋可以切檸檬🍋吱少少落去,再點蕃茄食,原來係咁好味😮😮😮4️⃣頭盤🧡烤甜椒伴杏仁🧡蜂蜜烤南瓜🧡薄切吞拿魚🧡輕煎醃製劍魚我會推薦吞拿魚和劍魚,魚質爽口加埋沙律醬,口感豐富🧡椰菜花忌廉湯忌廉湯夠滑身creamy,可以點麵包食🧡經典法式洋蔥湯湯底清甜,洋蔥湯上擺片麵包,撒上芝士碎,然後焗至融化,味道香濃,勁多洋蔥🧅絲🧡慢煮了小時羊肩長通粉羊肩非常重羊味,份量好充足,唔驚唔夠食😂 出餐上枱嘅時候係見到出煙,夠熱辣辣,即使擺咗一陣影相📸️,都重熱熱地🧡油封烤鴨配法式雜茶薯角伴香橙醬烤鴨脾做得出色
4️⃣頭盤
🧡烤甜椒伴杏仁
🧡蜂蜜烤南瓜
🧡薄切吞拿魚
🧡輕煎醃製劍魚
我會推薦吞拿魚和劍魚,魚質爽口加埋沙律醬,口感豐富
🧡椰菜花忌廉湯
忌廉湯夠滑身creamy,可以點麵包食
🧡經典法式洋蔥湯
🧡慢煮了小時羊肩長通粉
🧡油封烤鴨配法式雜茶薯角伴香橙醬
烤鴨脾做得出色,原隻鴨腿,除咗個皮脆脆地之外,鴨肉充滿油香又淋,好易切開,唔駛驚會食得好論盡,再配合普羅旺斯燉菜及特色薯角,好美味
見到餐廳新推出了2杯特飲,當然要試下啦,打卡又靚😂😂😂
🧡Sole Red
夢幻粉紅色加上白色泡沫,用白桃🍑做base ,上面有Sakura🌸,入口甜甜有小小奶味,店員重教咗我地一個小trick,可以試到多種味道,想知係咩就要自己去試一試啦
🧡Sole Blue
海洋藍色,以菠蘿🍍做base,上面加了海鹽,入口咸咸地,好新奇嘅口感
🧡焦糖燉蛋 $58
一定要加埋甜品先夠滿足🤭🤭🤭蛋味濃又滑,上層焦糖夠薄身,不會覺得膩