2011-04-16
一早走入 Chez Meli Melo,見到法籍香港人女店主,我好奇一問,邊款法式早餐較受歡迎?由於,大部分客人係外國人;聽佢講外國人好少朝早食香蕉蛋糕之類甜嘢!法國人喜歡食朱古力牛角酥,加一杯咖啡!That's enough! 至於,英國人喜歡食牛角酥,加一杯咖啡!簡簡單單!而我哋香港人,食得比較豐富,半個法式麵包,最好仲要有肉餡。港式早餐更是通粉 / 麵 + 多士 + 飲品。講起上嚟香港人比外國人更大食! 但係我哋可以 keep 到個身形!有見及此,不如一試法國人喜歡食嘅法式早餐!朱古力牛角酥 + Cappuccino $25論價錢!跟港式早餐差不多!相當抵食!我鍾意食牛角酥,但比較少食朱古力牛角酥;相中可見有好幾粒朱古力粒,不過對牛角唔見咗! 完全唔似一個牛角酥! 繼 Super Sandwiches 之後,另一牛角酥失敗之作! 係幾鬆軟、面仍然脆;可惜缺乏一層一層嘅感覺,酥皮略遜一籌!咬開其實係空空如也!味道的確不錯!並不是想像中咁甜!Super Sandwiches http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?co
由於,大部分客人係外國人;聽佢講外國人好少朝早食香蕉蛋糕之類甜嘢!法國人喜歡食朱古力牛角酥,加一杯咖啡!That's enough! 至於,英國人喜歡食牛角酥,加一杯咖啡!簡簡單單!而我哋香港人,食得比較豐富,半個法式麵包,最好仲要有肉餡。港式早餐更是通粉 / 麵 + 多士 + 飲品。講起上嚟香港人比外國人更大食! 但係我哋可以 keep 到個身形! 有見及此,不如一試法國人喜歡食嘅法式早餐!
朱古力牛角酥 + Cappuccino $25
論價錢!跟港式早餐差不多!相當抵食!
Super Sandwiches
http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2111937 Cappuccino
大約 3 分鐘後,店主弄好 Cappuccino!尚算快手! 幸好,大約 8 成滿,泡沫未至於黏住杯蓋,否則,白白浪費店主一番心血!Oh! 泡沫十分稀薄,氣孔甚多!大為失望! 一倒入咖啡糖,糖粒即時下沉,證明泡沫不夠挺身!咖啡氣味香濃,味道香醇而濃郁,可挽回分數!
當然相比之下,我依然喜歡 Capo's Espresso !
Capo's Espresso
http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2133262 簡簡單單嘅法式早餐,總算夠飽。
順帶一提,店主話食物成本上升,即將加價!