2022-03-31
📍中環 𝙲𝚎𝚗𝚝𝚛𝚊𝚕❝法國餐廳🇫🇷食鍋牛🐌𝙛𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝 𝙩𝙤𝙖𝙨𝙩 🍞仲有食過最好食既邪惡焗薯‼️❞🐌𝐒𝐧𝐚𝐢𝐥𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐚𝐧𝐝 𝐏𝐚𝐫𝐬𝐥𝐞𝐲 $228 (4/5)平時係citysuper超市都會買蝸牛返屋企焗🤣呢度佢提供埋食蝸牛嘅用具🍴大大粒肉 肉質有嚼感而腍身😬個garlic butter & parsely醬好香 一定要挖晒出黎搽麵包食!🥖(個人覺得citysuper個醬仲好食🤪)🐙𝐓𝐡𝐢𝐧𝐥𝐲 𝐬𝐥𝐢𝐜𝐞𝐝 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 $228 (4/5)八爪魚薄片 腍身容易切開得黎仍保留一份嚼感 配上檸檬酸汁🍋幾開胃😌🥔𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐆𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧 $108 (5/5)OMG呢個係我食過最好食既焗薯(唔係薯蓉)🥰薯仔切到一片片好薄好薄 有好多層 食落feel到一片片 但咬兩下就軟綿綿🤤中間仲有奶香牛油香十足既cream同面頭嘅鹹香芝士 超邪惡肥仔但又會忍唔住一啖又一啖咁接住食🤪我食左大半兜感覺就中風了🤣🦆𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐃𝐮𝐜𝐤 𝐋𝐞𝐠𝐬 $358 (3.5/5)兩大隻鴨髀 配上濃味既酸甜醬汁! 肉質好實 有少少乾🤔雖然都好食 但對比起先前既前菜
❝法國餐廳🇫🇷食鍋牛🐌𝙛𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝 𝙩𝙤𝙖𝙨𝙩 🍞
仲有食過最好食既邪惡焗薯‼️❞
🥔𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 𝐆𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧 $108 (5/5)
兩大隻鴨髀 配上濃味既酸甜醬汁! 肉質好實 有少少乾🤔雖然都好食 但對比起先前既前菜就比較遜色🙈
🍞𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 $128 (4/5)
Signature甜品之一! French toast面頭係脆脆焦糖面😍吐司軟綿綿 但最中間既位我覺得可以再濕潤d😗配既雪糕有陣肉桂香😌好中意
🍅🍋一坐低就會擺低蕃茄檸檬仲有把刀仔 另外仲有salt, pepper, 橄欖油 比你自己整salad再調味!
🙊💬不過當日係朋友同我慶祝生日 book枱時講左 前一日confirm booking都有講多次🤔但上甜品個時就乜birthday celebration既字/蠟燭都冇😢雖然我唔介意 但如果其他人好著重儀式既話咁就錯晒…😣睇黎staff要留意下🙏🏻
꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍LPM Restaurant & Bar
中環士丹利街23-29號H Queen’s 1樓1號舖
🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環
🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式