2018-01-01
趁聖誕前同女友歎番個法式下午茶,傾下計,休閒一番。 因為要買聖誕禮物,所以黎左尖沙咀既<< La Mer Restaurant & Lounge >>。 門口搵左黃長興做宣傳,都好吸睛下。 餐廳裝修都好古典高雅,好有法國風。 我地兩個人,當然點個for two既tea set. 當個tea set黎到時,女友真係嘩左一聲。 仲有鬆餅,口感剛剛好,唔會太甜,加上果jam就更配合。至於個塔,當然由上而下咁食。最上層係煙三文魚牛角包及牛油果配帶子。牛角包係咸食,鬆軟又有口感,配上煙三文魚超夾。牛油果蓉夠鮮甜美味,加上帶子味道更豐富。 第二層係:吞拿魚蕃茄串及芒果呍呢拿慕絲。吞拿魚粒外面配有黑椒粉,令到咸咸地之餘又辣辣地。 而芒果慕絲,有陣陣既芒果味及呍呢拿慕絲入口香滑,外表仲好吸睛。 最底一層係朱古力榛子、紅莓馬卡龍等。我個人就鐘意食朱古力榛子,除左有脆卜卜的榛子,入口仲好滑好CREAMY,好重朱古力味。另外紅莓馬卡龍甜度剛剛好,好易入口。 跟餐仲有兩杯野飲,除左女朋友揀左熱飲伯爵茶,未飲都聞到香味。我就揀左杯凍latte,享受下。
門口搵左黃長興做宣傳,都好吸睛下。
餐廳裝修都好古典高雅,好有法國風。
我地兩個人,當然點個for two既tea set.
當個tea set黎到時,女友真係嘩左一聲。
仲有鬆餅,口感剛剛好,唔會太甜,加上果jam就更配合。 至於個塔,當然由上而下咁食。最上層係煙三文魚牛角包及牛油果配帶子。
第二層係:吞拿魚蕃茄串及芒果呍呢拿慕絲。
吞拿魚粒外面配有黑椒粉,令到咸咸地之餘又辣辣地。
最底一層係朱古力榛子、紅莓馬卡龍等。