2024-10-04 100 瀏覽
比較少食法國菜,友人帶我去呢間法式小館,可以食到法式菜式之餘但氣氛又唔會咁拘緊。餐枱數目唔係好多,最好預先訂位。昏暗登光,配上Bossa Nova 歌曲,令人仿似走進第二個國家咁。侍應送上Set Dinner Menu,每位$378唔係幾”好”鴨胸,另加$38要烤本灣八爪魚沙律侍應溫提可以用菜包住八爪魚一齊食會好味D。單食一舊,腍中又帶點兒嚼口,個沙律汁酸度適中幾開胃。食完沙律就到餐湯,有呢客粟米忌廉大蝦湯。入口香滑,粟米味係食到,再加埋大蝦豐富咗成個湯嘅口感。若然有埋餐包配食就”Perfect 池”。五款主菜任選一,有豬/鷄/素/牛/海鮮選擇Sapporo啤酒三黃鷄,半隻份量,未食已聞到香味,以炒香薯仔粒及甘荀粒作配菜。鷄皮帶點焦香,皮下無多餘脂肪,淋上秘製醬汁,個人覺得有點咸。鷄肉仍然嫩滑,每一啖都熱度十足,唔錯。是日甜品係芝士蛋糕,主體係芝士蛋糕,再係上面加上菠蘿乾(?),最特別係側邊有D煙肉碎,食起黎甜中帶少少咸,幾有趣。包埋咖啡或茶,茶唔係普通紅茶,可選擇伯爵茶/朱古力紅茶。我就當然黎杯”餐後啡”,配埋件芝士蛋糕,寫上一個完美句號。呢度無用餐時間限製,配合法國菜用餐時間,美食

侍應送上Set Dinner Menu,每位$378

唔係幾”好”鴨胸,另加$38要烤本灣八爪魚沙律

五款主菜任選一,有豬/鷄/素/牛/海鮮

呢度無用餐時間限製,配合法國菜用餐時間,美食係要等嘅,中間可以同朋友吹下水等食,慢慢享受呢一餐。