2023-07-25
上環一個充滿住歷史感既一個地區,只要肯發掘,就必定會再體驗到更加特別既感覺咁岩呢一間歐陸法式餐廳由外到內都布滿住古式古香古典既情懷特質,感覺就好似重返返去19世紀既歐洲咁午市套餐唔貴,由前菜至甜品慢慢品嚐住每一道既菜式,享受住係古典擺設當中細味住每一道食物既吸引之處〈前菜〉‧ 法式鵝肝醬‧ 自家製蟹肉餅‧ 粟米湯鵝肝醬香濃,肝醬唔會完全打至泥漿口感,保持住部份肝形,令到個陣可以有少量肝既口感。再配上細片既脆身法式奶油多士加上柚子蘋果啫喱,鹹香既多士酸甜既啫喱,造就住多層次既口感。自家製蟹肉餅好厚身,一梳梳既蟹肉好鮮甜,配上蒜容蛋黃醬,味道濃厚得黎唔膩,再食埋沙律菜夠晒清新。栗米湯香濃香滑,口感好厚身,新鮮栗米打成蓉再加上爆谷既泡沬上去再增添多一份香味同埋焦香香氣。〈主菜〉‧ 南瓜意大利飯 $258賣相非常吸引,融入住法式fusion既risotto,就好似一副藝術品擺係眼前咁加入南瓜煮risotto味道特別清甜而且有一陣陣南瓜既香氣,煎香既帶子加上棒子汁同埋帶子泡,味道既層次變得多元化而且口感變化更多加,唔單單食到鮮味同南瓜飯既甜味,仲可以食到烤棒子帶黎既脆脆口感同埋焦香味,非常特別既
咁岩呢一間歐陸法式餐廳由外到內都布滿住古式古香古典既情懷特質,感覺就好似重返返去19世紀既歐洲咁 午市套餐唔貴,由前菜至 甜品慢慢品嚐住每一道既菜式,享受住係古典擺設當中細味住每一道食物既吸引之處 〈前菜〉
‧ 法式鵝肝醬
‧ 自家製蟹肉餅
‧ 粟米湯
〈主菜〉
‧ 南瓜意大利飯 $258
加入南瓜煮risotto味道特別清甜而且有一陣陣南瓜既香氣,煎香既帶子加上棒子汁同埋帶子泡,味道既層次變得多元化而且口感變化更多加,唔單單食到鮮味同南瓜飯既甜味,仲可以食到烤棒子帶黎既脆脆口感同埋焦香味,非常特別既一款risotto
‧ 香煎鱸魚 $288
深海鱸魚肉身好厚,將皮身封煎煎香逼出魚油。以食用小花同香煎薯仔伴碟,非常有可愛感。醬汁用上蜆肉忌廉汁,味道濃郁而且香滑,蜆味醬汁既鮮味令到魚身鮮味再加以突出。魚身夠厚實,切落去時唔會輕易散開,肉厚又嫩滑 〈是日 甜品〉+$48
‧ 芝士蛋糕配以紅桑子果醬
‧ 椰子雪糕配以菠蘿果肉
芝士蛋糕好香芝士味,濃滑香濃口味同口感絕對滿足到個甜品胃,再食埋一啖紅桑子果肉醬,酸味黎我特出更加好食
椰子雪糕好香滑,陣陣既椰子清香唔過份,冰涼口感再食埋新鮮菠蘿果肉同埋菠蘿果乾,酸;甜;香既口感滿足晒口腔既味蕾 〈飲品〉
點左杯earl grey,慢慢享受住今餐咁歐陸風既餐食作為一個完結