2016-06-06
話說多年前,朋友同隊長去左灣仔一間法國餐廳慶祝生日,佢地訂左個2層心太軟當做蛋糕,堅好味,到而家仲記得!今年生日,想重遊舊地⋯⋯不過已經轉左另一間法式扒房,好似話係法國係殿堂級既舊式扒房。入到去就真係好舊式扒房style,而有選擇障礙既朋友,你唔駛驚,因為佢全日既menu都係得一款⋯⋯就係牛扒餐,你只需要揀幾多成熟就可以勒。先黎兜麵包同沙律,個沙律都幾大碟的,然後就黎主菜牛扒,我叫左medium⋯⋯但似乎well done左,尤其上到第二塊時,更覺well done。上牛扒時,法式阿姐會先砌半件比你,另外半件會用蠟燭興住,到你食完第一件再幫你上碟,而且薯條係無限供應⋯⋯比你食都食唔到幾多,至於個汁係青bb的,其實係秘製汁⋯⋯但我食唔出有幾秘製,同埋有個疑問:點解牛扒會有陣羊羶味既!?除左牛扒,餐廳都有多款甜品揀,我地揀左一款signature sorbet蛋白餅、creme brûlée & Mont Blanc,但我最愛creme brûlée,真係好滑好香好好味,果然係法式餐廳既地道法式甜品 !