2023-03-18
La Vache! @尖沙咀赫德道如果去約會最好揀一啲環境氣氛浪漫既餐廳,如果鍾意嘅話鋸扒既話呢間餐廳就更加適合。餐廳以簡單又浪漫嘅法式装修佈置,再加上餐廳嘅燈光營造浪漫氣氛。如果想慶祝生日都可以黎呢到,餐廳會播生日歌同埋侍應會上一個寫好碟既甜品。餐廳menu只得一個set可以選擇,包左餐包、沙律、一塊肉眼扒同任食薯條,對於選擇困難既我簡直完美,只係需要揀返牛扒幾成熟就可以。餐前嘅餐包係傳統嘅法包配法國牛油,如果你牙力唔夠好嘅就要小心啲。我本身唔太鍾意食未煮熟嘅蔬菜,但個沙律唔算太raw同埋有合桃既堅果口感同香氣,尚算易入口,加埋醋係幾開胃。跟住主菜就係美國 USDAPrime 級肉眼牛扒,配上埋佢地自家祕製醬汁。牛扒係用左牛油同黑椒簡單地醃過再煎,再以海鹽和胡椒簡單調味。我地今次分別揀左medium同medium rare。餐廳貼心地預先將牛扒切好,牛扒黎到既時候下面會有一個小蠟燭暖住啲肉,所以都建議大家叫生少少,否則食嘅時候越嚟越老。牛扒嘅生熟程度恰到好處,食落口感唔錯,唔會有筋而且肉汁滿滿。點埋佢哋自家製醬汁,夠曬香又好味!配菜既薯條係幼身薯條,而且無限任食,非常襟食。店員會不停
配菜既薯條係幼身薯條,而且無限任食,非常襟食。店員會不停問你要唔要ReFill,每次上碟既薯條都係新鮮炸起,脆卜卜熱辣辣咁好好食。而且佢哋嘅薯條係用牛扒煉成嘅清牛油炸成,非常特別。
差唔多食完嘅時候,店員就會推架甜品車嚟問你需要甜品,我們揀左一個法式布丁同埋檸檬批。甜品口味偏歐洲風,口味比較重甜,我就覺得唔太啱口味。
有機合桃沙律
招牌美國USDA Drime1o安士頂級肉眼牛扒配脆炸薯條