2015-06-25
因為朋友係雜誌見到Ritz-Carlton為慶祝法國五月而推出以優惠價$280享用晚市甜品自助餐優惠平時一向慳開既我地都覺得今次機會難逢! 所以即刻book位!酒店就位於elements 9樓位置, 而餐廳要係9樓 arrival lobby再轉lift上103樓再落一層電梯, 終於黎到The Lounge & Bar!! 好靚呀!! 已經有好多人享用既佢地既甜品buffet啦~~~窗邊既海景位置多數都係留比散叫既客人坐既, 而甜品buffet都會被安排坐係入面位置, 都有個好處, 就係同D甜品近D, 拎野食方便D ~ 哈哈甜品就放係中間呢個正方框~ 全晚都係呢D款式唔會變首先比紅桑子慕絲杯個樣吸引住, 有好吸引人既紅桑子酸味, 呢個係一個唔甜既甜品 清新既果酸作為開始係唔錯既選擇~之後忍唔住試既係焦糖布甸同焦糖燉蛋!前者係將焦糖味混入布甸當中, 另一款係將焦糖放面再燒脆而成試完之後就知道今晚只會再encore後者!! 面層既焦糖又脆又甜底下既燉蛋又香又滑, 呢個亦係全晚我地不停encore最多既一款! 一定要試!之後食既甜品水準都唔錯, 朱古力Opera, 蘋果派, 泡芙, 巴黎圈
紅桑子慕絲杯&焦糖布甸&焦糖燉蛋
清新既果酸作為開始係唔錯既選擇~
之後忍唔住試既係焦糖布甸同焦糖燉蛋!
前者係將焦糖味混入布甸當中, 另一款係將焦糖放面再燒脆而成
但唔會好味到令人好驚喜既味道
檸檬撻
最令人失望既係今次甜品buffet主打既鮮製法式千層酥 (拿破侖) (圖左上)
係就係新鮮製, 但味道並無因為鮮製而提升
首先無諗過會得一層, 平時出街食既拿破侖都起碼有兩層
餅皮的確係鬆脆, 但入面吱既芒果蓉同芒果味道都一般, 唔夠甜, 而且一D奶油香都無
食完一件已經覺得夠, 所以都無試埋另外兩種味 (士多啤梨同栗子味)
Macaroon
朱古力梳乎厘
唔好忘記呢度既環境一流, 裝修華麗有個性, 配合live band, 加埋大海景遙望對岸
而且服務唔錯, 任坐幾個鐘都唔會催你, 計算晒所有因素後 呢餐的確係物超所值