2022-12-08
Canele係我最鍾意食嘅法國甜品❤️簡單又精緻但係好Technical🎨 好似呢間新開嘅法式餐廳🇫🇷 門口已經好有藝術感 以十九世紀風格派藝術家Piet Mondrian既作品做靈感👨🏻🎨 Menu 都非常地道 精簡三道菜嘅晚市套餐🌙喺室外嘅位置望住繁華鬧市食飯🌃 真係好享受⭐️ Homemade Sourdough 🍞自家製嘅酸種麵包十分香脆🔥 精粹在於自家製嘅紫菜牛油🧈 好有米芝蓮星級餐廳既風範💫⭐️ Classic French Chopped Salad 🥗簡單但滋味嘅沙律生菜新鮮好爽脆🥬 加咗紅菜頭同埋合桃嘅點綴🌰 口感同味道好有法式元素⭐️ Grilled US Black Angus Sirloin 🥩來自美國嘅安格斯西冷揀左要Medium😚 火候控制得完美入口好淋😋 建議Peppercorn Bernaise同就咁唔加醬各試一次有唔同風味🌶 配上任食嘅薯條就係經典既 Steak Frites啦🍟⭐️ Whole Boston Maine Lobster 🦞咁大隻龍蝦用料係超新鮮🌊 肉質超級爽口簡單用牛油煮調味唔會太過濃💛 龍蝦完全成了主角😜⭐️ Signature Chocol
啦🍟
好食嘅疏乎厘絕對唔易整🥹 朱古力味濃中帶甘🖤原來用左72% Valrhona黑朱古力 入口超級鬆軟☁️
芝士蛋糕比較輕盈似係日式的口感🇯🇵柚子味再加上柚子Zest整體感覺好清新🍋
最尾付上法式經典小點心🥧 外皮脆口帶焦香🍮 咬落去帶綿密口感同埋酒香🥂比得上法式Patisserie既手勢😚
⭐️ Canele Punch 🍹
佢哋既Cocktail都非常有特色🥳 淡綠色嘅Child Memory以斑蘭同椰子為基礎🥥配上Rum甜甜地好易入口 另一款用Tequila同Earl Grey仲有各種Spices Infuse埋一齊🍸味蕾好豐富
特別提一提House Wine嘅紅酒同白酒都好唔錯🤣 特別白酒配龍蝦真係一流🤍