2018-12-02
今次嚟到法國餐廳Ecriture,Executive chef係鼎鼎大名嘅Maxime Gilbert,一入到餐廳,已經感受到濃厚嘅藝術氣質,餐碟同牆上嘅筆法乃古銅色,與黑色餐桌互相輝映,更帶岀時尚、現代嘅感覺。.一坐低,侍應就拎住一盒餐刀俾我哋揀,亦向我地說明原由,話係跟番法國嘅傳統,每個人都會有把代代相傳嘅餐刀,刀上更刻有店名Ecriture🍴。.Amuse Bouche開始食appetizer之前,首先試下佢哋嘅三款小食: Steamed Bun、Pumpkin Oreo、小白飯魚乾。首先試南瓜薄脆,兩塊薄脆中間夾住南瓜忌廉,甜甜哋。Steamed Bun比較似中式鹹包,而小白飯魚就乾身嘅,鹹鹹脆脆。AppetizersAmaebi其實係spot prawn牡丹蝦,配上紅菜頭脆片、木魚果凍。牡丹蝦非常鮮甜,與木魚果凍一齊放入口,鮮甜嘅感覺一下在口中爆開。十分不俗嘅前菜,都令我哋更加期待主菜。.Scallop我哋仲加左$128叫咗帶子,好似日式天婦羅咁,大廚用紫菜包住帶子,再將佢炸得金黃香脆,非常特別嘅做法,更顯廚師刀功,但相比起Amaebi,味道就較為失色啦。MainJohn D
Amuse Bouche
Appetizers
Amaebi
Scallop
Main
John Dory
主菜方面,我哋叫咗一份魚同一份肉。魚係法國新鮮直送嘅John Dory,肉質較厚實、彈牙。但配上豆乾汁(?)、小田螺,味道較鹹。
Steak
非筆墨能形容的美味!擺設依然優雅漂亮,一瓣瓣小花瓣滿足少女心。牛肉雖然看似小巧,但其實食咗咁多前菜已經半飽。牛肉極有牛味,一咬落去,肉汁爆晒岀嚟,從未食過咁香咁鮮味嘅牛肉!旁邊伴有日式明太子wasabi醬,沾醬食都有唔同嘅風味。
Petite Four
Apricot
杏桃味小蛋糕配上開心果忌廉、Sorbet唔會太甜,反倒有清新嘅感覺。
Surprise Dessert
侍應突然話其實每桌都有一個特別嘅驚喜,喚我們打開桌上嘅書擺設,原來入面有一個Chocolate Tart,侍應淋上Cognac酒後,就叫我哋開動啦!朱古力味極濃,酒味香,但我哋已經好飽啦😣😣。
另一個驚喜甜品就係Kouign amann,我們忘了拍照😛,其實係好似泡芙嘅甜點,侍應話係主廚媽媽以前成日整俾佢食,而佢就將依個味道帶入Ecriture。甜而不膩,聽完依個故事之後,我哋都好細心品嘗依個媽媽的味道😋。
Choco
另外跟set lunch我哋仲有一個甜品,朱古力碎配芒果粒粒,上面仲有一大塊朱古力薄脆。食之前,侍應提醒我哋朱古力醬會有少少辣,如果辣可以飲附上嘅椰奶解辣。果然係有少許辣味,但其實連芒果粒一齊食,都唔會好辣,有椰奶清清味蕾都不錯。
總括而言,無論係裝潢、服務、菜式,Ecriture的確帶到驚喜俾我哋,法日fusion嘅菜式實在少見,值得一試。