2018-07-24
一家人食晚飯,又唔可以太辣太嘈太多人或等太耐,輾轉之下決定walk in試下時代上面新開既填鴨一行5人不太肚餓,雖然係為食晚餐而食既一餐,但招牌燒鴨都要試下,所以叫左半隻黎淺嘗:片皮鴨色澤均勻泛油光,上面幾塊淨皮既都好簿,但唔係脆既質地,反而覺得有d韌 難咬開;下面連肉既比預期中好,鴨肉實淨之餘唔「鞋」,油脂少d淨食都唔錯。片皮鴨既「粉皮」都好簿,每一塊都用牛油紙分隔 保持得好完整;但配料既醬汁/京蔥/青瓜都太少,refill亦非常慢⋯配料中有紅糖,同片皮鴨一齊食甜甜地竟然好似無咁油膩,(我既)新嘗試(茶壺係用銅鐵的,非!常!熱!熱到係攞唔起茶壺蓋!)另外見openrice好多人叫泡飯,所以又試下;呢個值得推薦!鴨肉鴨皮切絲,d湯都充滿鴨香,但一d都唔油喎!而且上菜時淋左一堆炸米通,吸左d湯汁之餘又脆卜卜咁 好有口感;湯底仲有陣陣西芹同莞茜味,消滯又清新~(蝦仁完全係配角⋯唔叫海鮮版都得)炒土豆絲:同想像中既川式炒土豆絲唔同,唔辣之餘 d薯仔切得粗身,仲係爽身既質地,但幸好火腿汆左水無咁咸,所以味道ok淡;個人喜好問題都係想食炒淋左既薯仔多d屋企人叫既一客酸辣湯(都好似要$60-70碗
(茶壺係用銅鐵的,非!常!熱!熱到係攞唔起茶壺蓋!)
鴨肉海鮮泡飯
土豆絲
酸辣湯
屋企人叫既一客酸辣湯(都好似要$60-70碗)無試到但聽聞好夠酸
最後仲叫左「鴨芋煲」,鴨肉都幾大舊但好咸!芋頭煲到起沙又加肉碎炸過 幾好食但都係太咸了!
5人最後埋單1200鬆d, 即每人$250左右,其實都唔平(不過食通天黎講算ok) 如果饑腸轆轆想食飽可能荷包就要受少少傷啦。
(題外話:唔知係咪新店開張,d服務有待改善⋯熱辣辣既煲二話不說放低就走人⋯加茶/refill既速度亦好慢⋯重申:果晚係唔多食客架)