2024-06-30
-波仔-📍荃灣.平時屋企都常備波仔食物,方便又簡單,就咁叮翻熱或者蒸返熱就食得。今日經過荃灣,見到波仔開咗間概念店,裏面除咗平時見到嘅即食食品外,仲有新鮮嘅燉湯、小食、同飲品等,選擇非常多。.店內仲有白茶提供,非常貼心。而且茶嘅味道都好好,夠甘香。.下午茶精選 ($28)花生醬西多士西多士即叫即整,外層好乾身,唔會覺得好油,加埋花生醬熱辣辣好好味。.白桃粒粒茉莉花茶(+8)本身下午茶可以配咖啡,另外加$8就可以配埋手搖飲品。超多白桃粒粒,加埋清香嘅茉莉花茶,啱晒夏天。.章魚合掌瓜燉湯用料超足,碗湯有勁多合掌瓜同章魚,飲落完全冇味精,非常濃郁,同屋企煲嘅老火湯完全冇分別。.魚籽豬肉燒賣魚籽豬肉燒賣一盒有六粒,當早餐啱啱好。估唔到每一粒都好大粒,而且好足料,冇落調味都已經好夠味,食落完全唔似叮叮食品。.椰汁香芋西米露同樣用了十足,香芋粒同西米都好多,椰汁味濃郁,大碗到我分咗兩餐食。.
📍荃灣
店內仲有白茶提供,非常貼心。而且茶嘅味道都好好,夠甘香。
下午茶精選 ($28)
花生醬西多士
白桃粒粒茉莉花茶(+8)
章魚合掌瓜燉湯
魚籽豬肉燒賣