2024-12-09
今次去咗荃灣人氣爆燈嘅「泰•初夏」試嚇佢哋個Set B - 120分鐘泰初夏之雞煲 + 牛板腱火鍋放題!✨ 餐廳環境:陽光普照,幾有Feel ☀️一入到去,「泰•初夏」嘅裝修真係幾有泰國feel,落地玻璃窗帶嚟自然光,感覺好舒服。雖然不像真有喺泰國海灘咁chill,但都算係鬧市中嘅一個小綠洲🌴。🐔🔥 泰式辣味雞煲:惹味香辣,正! 👍首先上枱嘅係泰式辣味雞煲,一打開蓋,香味撲鼻!雞肉炆得夠腍,而且非常入味,辣度適中,不會太過刺激🌶️,食完真係令人胃口大開!🍲 雙拼湯底:椰子雞湯 & 冬蔭功,各有千秋! 🍲食完雞煲,就到火鍋放題喇!我哋揀咗椰子雞湯同冬蔭功湯底。椰子雞湯底好creamy,椰子味好香🥥,飲落甜甜哋,好啱用嚟淥菜同海鮮。冬蔭功湯底就酸辣辣🌶️,好開胃,用嚟淥肉一流! 🥩🥓 食材:選擇多多,口感豐富 🤩食材方面,選擇都算幾多,牛板腱、牛胸爽、西班牙栗飼豬梅片、澳洲250日穀飼卡樂Beef等等,應有盡有!牛腱:肉質鮮嫩,入口即溶😋,淥一淥就食得,不會韌。牛胸爽:清爽彈牙,口感豐富,淥耐少少都不老。西班牙栗飼豬梅片:油脂分佈均勻,肉味濃鬱,淥完之後仲好juicy!澳洲250日穀飼卡樂Bee
✨ 餐廳環境:陽光普照,幾有Feel ☀️
🐔🔥 泰式辣味雞煲:惹味香辣,正! 👍
🍲 雙拼湯底:椰子雞湯 & 冬蔭功,各有千秋! 🍲
🥩🥓 食材:選擇多多,口感豐富 🤩
牛腱:肉質鮮嫩,入口即溶😋,淥一淥就食得,不會韌。
牛胸爽:清爽彈牙,口感豐富,淥耐少少都不老。
澳洲250日穀飼卡樂Beef:肉質結實,牛味香濃,喜歡食牛嗆朋友一定要試試!
其他配料例如墨魚滑,口感彈牙;蝦滑,鮮味十足;餃子,皮薄餡靚;丸類,選擇多多,總有一款啱你口味!
### 🍹🍧 甜點飲品:選擇豐富,但略嫌普通 🤷♀️
甜點方面,選擇都好多,例如泰式千層糕、椰汁西米糕等,而飲品就有初夏盲盒、龍眼冰、青檸梳打等等。不過,甜點同飲品嘅味道都充滿驚喜,令人非常滿意。