2024-04-28 13 瀏覽
前幾日同朋友去咗一間太子嘅泰國菜食飯😝當時一見到菜單就見到同平時泰國菜有少少唔同,有幾款菜式都特登標榜係泰北嘅菜式😋上網查先知原來平時我哋普遍食嘅泰國菜都係首都菜系,泰北飲食文化口味整體比較平均唔會好似平時食嘅咁重口味,太酸或者太過辣,更加着重用天然嘅調味料去炮製菜式 🤝😋泰北咖喱麵 $98賣相非常靚仔,上邊有放到好高嘅炸麵,口感好好👍🏻咖喱嘅椰香味好重,裏面仲加入咗啲酸菜中和左個重口味😆咖喱味道更豐富再配合麵條非常好食!泰式炒金邊粉 $88本身見到佢嘅賣相就諗,點解同平時顏色比較鮮艷嘅金邊粉唔一樣😳🤔平時食嗰啲都係紅卜卜好多調味料嘅咁但食到落去其實味道完全唔單調🤩一樣都係咁好食😋不過就少咗個一種好多好多辣椒嘅感覺,但依然都有嗰種酸辣嘅味道!扎肉沙律 $68扎肉分量好多🥸成個沙律酸酸辣辣非常開胃!芒果糯米飯 $48我自己就覺得超好食😋呢個價錢同呢個份量性價比好高❤️糯米飯暖笠笠,芒果清甜,非常好嘅配搭!青檸茶青檸梳打

泰北咖喱麵 $98

泰式炒金邊粉 $88

扎肉沙律 $68
扎肉分量好多🥸成個沙律酸酸辣辣非常開胃!

芒果糯米飯 $48

青檸茶