2024-01-22
星期日夜晚我同男友幫襯咗一家位於深水步既正宗泰國菜餐廳。我哋兩個人叫咗佢哋嘅招牌菜酸辣海鮮湯、泰式秘汁雞肉炒飯,以及職員強烈推薦嘅生菜包。此外,兩杯特飲-碟豆花茶和洛神花茶亦都令成餐飯更加豐富。而值得一提嘅係,呢間餐廳價格實惠並沒有附加服務費,真係好抵食!酸辣海鮮湯份量十分豐富,湯汁濃郁酸辣,裡面有各種新鮮的海鮮,例如蝦、魷魚和青口,入口即化。湯既酸辣味道完美平衡,每一啖都能感受到香料風味。接下來是泰式秘汁雞肉炒飯。這道炒飯散發出香氣撲鼻,雞肉炒得鮮嫩多汁,米飯口感彈牙,帶有微微甜香,係一道絕佳主食選擇!最後,生菜包是成餐飯嘅一大亮點。用新鮮既豬肉搭配清爽既生菜,再配上特調既醬汁,味道鮮美,清新可口,非常開胃。在飲品方面,碟豆花茶清香怡人,淡淡豆香與茶香交織在一起;洛神花茶則酸中帶甜,好開胃!餐廳的用餐環境清新舒適,服務人員親切周到,為整個用餐體驗增色不少。而價格實惠且未收取服務費更令我覺得好驚喜!