2021-12-03
Milu Thai มิลู่ไทย,呢度係食泰國菜,仲有曼谷火車夜市火山排骨名物食😊😋😋成日見到人post呢個火山排骨,一直好想試下,心動不如馬上行動,但食泰國菜,一個人食吾過癮,多啲人食多幾樣乜都叫下先開心,呢度真係好旺場,平日晚上都爆滿,好彩book定枱先,見每檯必定食呢碟鎮店之寶,一上檯,一排排排骨矗立到成坐火山甘,夠架勢,配埋特製醬汁,帶出泰式個種酸酸辣辣口感,睇佢好大件,以為好鞋,原來一撕就開,肉質軟淋,排骨好大份好似食極都吾完甘,$198真係好抵食,啱晒我減肥吾食澱粉質既食肉獸,必食推介😊😋👍除左鎮店之寶,我地仲點左泰國餐廳必食小菜,每樣都附合泰菜應有味道及水準,怪不得甘多人食過翻尋味青檸梳打$28~酸酸甜甜好解渴柚子鮮蝦沙律$88~ 特製醬汁,開胃醒神😋必食推介黃咖喱炒蜆$158~香甜咖喱汁配埋香煎薄餅一流食法👍泰式包蛋炒金邊粉$108~擺盤上碟都花心思,用蛋網包住金邊粉,酸甜味適中,又夠鑊氣仲有3隻炸大蝦🍤響面👍 泰式串燒$88~半打串燒可以自由揀選,雞、牛、豬各2串,牛最好味,燒得剛剛好。 鹽燒鯽魚$138~魚嘅肉質鮮嫩,一啲都唔乾身,配埋呢個泰式汁,酸酸辣辣好好味😋炸蝦
青檸梳打$28~酸酸甜甜好解渴
柚子鮮蝦沙律$88~ 特製醬汁,開胃醒神😋必食推介
黃咖喱炒蜆$158~香甜咖喱汁配埋香煎薄餅一流食法👍
炸蝦餅$78~外皮炸至金黃酥脆,蝦肉爽口彈牙👍
生蝦刺身$98~ 每隻蝦都搭上一片生蒜,生蝦爽口,泰式辣青汁,吊出鮮味
最後點左泰國菜飯後甜品必食既芒果糯米飯$78,糯米飯好煙韌暖笠笠,大塊芒果肉大大塊鮮甜多汁、淋上香甜濃郁椰醬,食完大滿足,捧住個飽肚走。
整體來講,呢度響百樂中心2樓全層,空間非常闊落,又有卡位坐得舒服!服務方面,上菜速度快,店員反應快同有禮貌,食物方面,火山排骨冇得輸,仲有另一款招牌菜燒雞,蟹肉煎餅,下次一定會再黎食。
冇得去泰國黎呢度打下卡、刺激下味蕾回憶下泰國情懷🥰🥰
❣️Thai Food Dinner : Delicious Thai food *Yummy Yummy ☺️☺️☺️
Signature Dish : Volcanic Ribs (Laeng saeb is one of the most popular Thai street foods at Talad Rot Fai Train Night Market Ratchada in Bangkok)❣️
❣️Milu Thai มิลู่ไทย
地址 :銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓
2/F, 3 Yiu Wa Street, Bartlock Centre, Causeway Bay