2022-08-03 59 瀏覽
去葵廣shopping,然後同老公一齊食飯。葵芳周圍真係好多野食,見到食泰國菜嘅餐廳👉泰星匯👈,諗諗下都好似有一段時間冇食過泰國菜,咁就入去試一試。餐廳入面嘅裝修都幾有特色,有泰國小店嘅風情,溫和嘅燈光搭配實用簡潔嘅實木傢俱,濃厚嘅東南亞風,整體環境舒適。食物價錢相宜,set dinner嘅菜式都岩食,我地order左個晚餐E,揀左生菜肉碎包,蝦餅,馬拉盞炒通菜,海南雞同額外叫左個泰式燒豬頸肉。黎到有d估唔到,份量都幾多,唔怪得咁多人叫外賣海鮮冬蔭公湯,有蝦有青口同有秀珍菇,入口唔會太辣,但非常香,有齊酸、辣、甜、鮮嘅味道,份量足,可以分到差唔多六碗。生菜肉碎包,肉碎混有辣椒同洋蔥,仲帶有陣陣芫荽嘅香味,酸味唔強,魚露味香,鹹味剛好,肉碎肥瘦比例得直,食落質感唔會太鞋。炸蝦餅材料足,肉質彈牙,炸醬薄身,做到外脆內軟嘅口感,油膩感唔強,好食。炒通菜賣相不錯,保持翠綠,質感脆嫰味道夠,香辣惹味。泰式燒豬頸肉燒得幾香口,令人一口接一口食過不停,肉質juicy唔會乾,再加上嗰個甜甜但又帶辣嘅特製醬汁,好夾。海南雞飯,油飯正常,可以再香d。而海南雞幾好,雞皮爽口,雞肉嫰滑有雞味,唔會太肥食到成口

黎到有d估唔到,份量都幾多,唔怪得咁多人叫外賣

生菜肉碎包

炸蝦餅

炒通菜賣相不錯,保持翠綠,質感脆嫰味道夠,香辣惹味。

馬拉盞炒通菜

泰式燒豬頸肉

海南雞飯,油飯正常,可以再香d。而海南雞幾好,雞皮爽口,雞肉嫰滑有雞味,唔會太肥食到成口油,配埋個醬更好味。

海南雞飯

整體都非常滿意呢餐泰國菜,我地咁大食都滿足到,欣賞
生菜肉碎包
炸蝦餅