2021-11-14
喜愛食泰式船麵既我一見到有新開食店等我又試吓泰國菜止下渴先😜,嚟到呢間新店外面裝修用木造設計,招牌好似泰式嘅小屋要飲多啲奶原來有樓梯上2樓,上到去都係用木造環境感覺好似係泰國一樣 ,好舒適😚✨海鮮炒闊河粉即炒嘅河粉原來都好豐富有魷魚超彈牙,新鮮嘅海蝦非常大隻熟度啱啱好爽口彈牙,河粉用粗身河粉所以食落去有3種彈牙口感好好食,側邊伴入辣椒🌶️碎、檸檬汁更加香又開胃😋😌✨牛肉船麵大大碗船麵係泰國當地嘅地道美食,先講個湯底用咗藥材香料熬製而成,湯底帶一點酸度,食落去更加香口濃郁配合幼細嘅河粉加埋牛肉、炸豬皮索晒所有湯汁更加滑溜,如果佢嘅湯底再濃郁啲咁就perfect😋✨青咖喱雞青咖哩椰香比較重帶少少微辣,配菜加上泰式茄子同香葉香味突出,✨薄餅點上咖哩汁簡直絕配😍🥰✨泰式奶茶一向我都喜歡飲泰國嘅奶茶,而家泰國奶茶跟港式奶茶比較甜一點,出奇地飲一啖甜同奶味好香滑,茶味比較甘香甜沒有減甜都已經減淡咗甜味,飲落去唔會太甜啱晒香港人口味😋✨泰式龍眼肉茶龍眼肉配茶香更加甘香,而龍眼肉淡淡肉質美味甜到又唔會令到茶味概括加埋凍嘅凍飲消暑解渴,夏天一定必飲😍😁🧊
✨海鮮炒闊河粉
✨牛肉船麵