2019-05-05
今晚同朋友shopping完 就喺附近諗住搵啲嘢食 見到呢間泰國野係食船面 我就好掛住喺泰國食船面嘅味道🤤 所以就拉咗朋友一齊去食啦😝店舖嘅裝修都偏木系 有圓枱同少量卡位 但八點嚟食都滿場咁濟 幾旺下!😯我哋叫咗一個頂級安格斯牛肉船麵同雞脾肉冬陰公湯麵 廚房好快手 好快就有得食啦👍頂級安格斯牛肉船麵喺餐牌上見到係推介之一🙏 送到上嚟嘅時候望到湯底嘅顏色夠哂深夠晒濃郁 仲好多餸 份量好足料😍 最估唔到嘅係有秋葵wo😲 不過朋友唔鍾意食 所以我可以食晒 haha😝先飲一啖個湯底 牛味都幾濃郁 可能因為安格斯牛肉嘅關係 仲聞到陣陣嘅牛肉香味🤤 安格斯牛肉仲係好粉嫩嘅紅色 好似半生熟咁超正😝 想熟啲嘅就浸落湯度 自己揀😝 另外好欣賞個炸豬皮 炸得好脆 一啲都唔油膩 連埋金邊粉一齊食 口感煙韌😋冬陰公湯麵就要咗薯粉 因為河粉同黃麵都已經賣晒啦😭 冬陰公湯未食都聞到好香 食落有少少辣好過癮😛 薯粉就唔係我哋米線舖食開嗰啲 係幼而扁身既😯 質地我都幾鍾意食😝 雞脾肉仲要勁多 蝦都有少少膏 幾爽口 $68係幾抵😛香茅斑蘭梳打香茅味都幾重 幾解辣幾解渴泰式炸蝦餅都係水準之作 炸粉一啲都唔厚 蝦膠好彈牙
香茅斑蘭梳打
香茅味都幾重 幾解辣幾解渴