2020-06-07
因為太耐冇去旅行,好掛住泰國嘅水門雞飯,就去咗彌補思鄉之情。成間餐廳好有泰國風味,尤其是張枱同曼谷水門雞飯嘅擺設一模一樣,簡直覺得自己去咗泰國。叫咗個水門雞飯,決定好食加咗$10轉雞髀。佢配左一碗胡椒湯,同埋一個醬汁。識落啲雞肉好滑,個醬汁少少辣又有少少甜,雞肉點埋落去非常之惹味。不過,個湯就比較辣,我飲唔晒。另外,個雞飯比較硬,我要加啲湯落去先至比較容易入口。另外,食泰國菜當然唔少得生菜包肉。一疊非常之大份,而且非常之夠味道,落咗好多辣椒,簡直係越食越辣。因為屋企人好鍾意食菜,所以叫咗個辣椒炒通菜。味道唔算好辣但係幾香,唯一要挑剔嘅係佢有啲位置比較老。因為整體有幾樣餸都係比較辣,所以忍唔住叫咗個洛神花茶凍嘅解辣。味道幾清新, $18一杯算係抵。成間鋪嘅侍應都好似好忙咁,每次想加單,都好似要捉緊佢哋行過嘅每一刻。不過佢哋服務都幾好,問佢哋攞嘢都好快手。整體來講,味道唔算非常之好食,但係都叫做俾我哋扮去下泰國旅行。