2021-04-02
放假既生活是多麼美好 吾洗教閙鐘 可以訓到自然醒係一件幾幸福既事😏懶到一個點 連午餐都吾想煮 今日決定去西貢一間有泰國地道菜式食既非一般茶餐廳😎店舖格局比較懷舊 堂食坐位不多 所以門口長期都迫滿人等位🤭據說老闆娘是一位泰國人 老闆卻是香港人✌️夫妻合力一齊打理餐廳 令每位客人都有家的感覺 非常有親切感😚我今次點左 人氣首選叉燒炒蛋飯和香葉肉碎煎蛋飯👍所有菜式都係即叫即炒 鑊氣十足 上餐速度算快 份量大 價錢公道🤗係一間值得支持既懷舊小店🥳。叉燒炒蛋飯 (HK $50)雖然我知道炒蛋要滑應該落吾少油 要食好西就兼顧吾到甘多🤣耐吾時食一次 吾怕既🤫大大碟 熱辣辣 滑滑既炒蛋包含著滿滿既叉燒 勁足料 配搭埋豉油 一齊食 超正🤤。香葉肉碎煎蛋飯 (HK $50)最惹味既飯莫過於香葉肉碎煎蛋飯 我吾係好食得辣 所以點左小辣程度 濃濃既香葉味道 配搭任何辣度都一樣甘頂呱呱 飯面上的煎蛋與肉碎撈勻一齊食 更散發陣陣蛋香👍CP值極高😁。總括而言 西貢餐室 係一間隱世特色懷舊小店 主打泰國菜式 價錢優惠份量大 款式選擇算多 所以吸引了不少街坊長期幫襯 喜歡銅板美食既朋友 絕對可以嚟試下🥳。食物:6/10價
可以訓到自然醒係一件幾幸福既事😏
所有菜式都係即叫即炒 鑊氣十足
上餐速度算快 份量大 價錢公道🤗
係一間值得支持既懷舊小店🥳
。
叉燒炒蛋飯 (HK $50)
雖然我知道炒蛋要滑應該落吾少油
要食好西就兼顧吾到甘多🤣
耐吾時食一次 吾怕既🤫大大碟
熱辣辣 滑滑既炒蛋包含著滿滿既
叉燒 勁足料 配搭埋豉油 一齊食 超正🤤
。
香葉肉碎煎蛋飯 (HK $50)
最惹味既飯莫過於香葉肉碎煎蛋飯
我吾係好食得辣 所以點左小辣程度