2018-11-27
上星期過去沙田圍做嘢,約咗朋友係附近揾食。 見到有間叫少爺泰嘅泰國菜,門口有本厚厚嘅餐牌,打開望望,食物好吸引,價錢合理。見到入面已經有好多客人,相信水準有翻咁上下。於是我哋就入去試一試。餐廳以仿雲石牆、雲石檯作裝潢。 顏色柔和協調,檯櫈排列整齊,感覺華麗舒適。聽侍應講個餐牌剛剛更新咗,選擇亦多咗。Combo小食拼盆(小)拼盆係泰特色之一 ,由墨魚、雞卷、蔗蝦同春卷組成嘅拼盤全部新鮮炸起,熱辣辣好好味,完全冇油膩。最愛泰式春卷,除左餡料同中式嘅春卷好唔同外,網狀嘅外皮炸後仍然保持白色,非常之香脆。甜酸醬同酸辣醬令到拼盤味道更加提升。蒜蓉蝦頭油燒貴妃蚌貴妃蚌肉厚但吾韌,蝦頭油令貴妃蚌更鮮甜,加上炸過嘅蒜蓉香味,比較清蒸法,燒出特別吸引嘅味道。連伴碟嘅蔬菜都好新鮮喎!雞柳泰式濕炒河河粉係朋友喜歡嘅大片薄河粉,用咗濕炒,河粉口感更滑又少咗油膩膩。配料有甘筍同粟米仔好新鮮,而芥蘭就嫩綠爽脆。雞肉料足,整體好豐富好好味!鹹魚芥蘭炒豬頸肉而家芥蘭最好食,我哋又揀咗個用芥蘭炒豬頸肉。喜歡芥蘭嘅嫩綠爽脆外,豬頸肉肉質稔,燒烤到好似叉燒,再加上鹹魚同蒜蓉,更突出成碟菜味道。多D乳酪/多D/多D莓(左)個
聽侍應講個餐牌剛剛更新咗,選擇亦多咗。
Combo小食拼盆(小)
蒜蓉蝦頭油燒貴妃蚌
雞柳泰式濕炒河
鹹魚芥蘭炒豬頸肉
多D乳酪/多D/多D莓(左)
個名好貼切,成杯充滿乳酪同藍莓味。
泰公主(右)
片片士多啤梨香甜中微帶酸,好開胃。
俘虜頭杯好特別,兩杯沙冰都好滑,大大杯,真材實料。