2024-02-08
泰太廚房(大埔)📍大埔大美督大美督村47號地下E號舖味道:😋😋😋😋😋😋😋😋😋環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑服務:😏😏😏😏😏😏😏😏😏夜晚入黎大尾督玩,見到有好多間泰國菜,但係呢間泰太廚房就最吸引我啦,離遠就見到有五光十色嘅燈光喺水中流動,望落去幾有氣氛!入到去,有一個空地俾客人免費泊車,啱晒揸車入嚟食嘢嘅朋友仔,咁就唔使同人爭錶位泊車或者揾停車場啦,可以喺餐廳食完就走,慳返泊車錢同時間。泊完車,店員即刻好有禮貌咁歡迎我哋,為我哋安排入座,又好客氣咁同我哋介紹環境同食物,俾人一種賓至如歸嘅感覺。室內環境十分寬敞,如果冬天嚟,天氣凍,可以到室內,十分温暖。室外環境相當開揚,空氣清新舒服,天氣唔凍嘅時候坐室外都好正,仲有湖景睇添,今晚天氣唔太凍,我哋就揀咗室外坐。餐廳入面仲有個靚靚打卡位,有架篤篤,食完飯可以黎影相打卡!餐牌設計花心思,似一份報紙,圖文並茂,見到啲嘢食都流晒口水啊!開餐之前仲有蝦片送1️⃣馳名冬陰公湯💰148冬陰功湯份量都幾大的,我湯裡面有好多大蝦,而且還充滿了蝦膏呢,真是讓人垂涎欲滴。仲有秀珍菇和一啲特別的香料,增添咗湯的層次感,最重要嘅係佢味道酸酸辣辣,非常鮮甜,飲落去就感覺開胃又暖
📍大埔大美督大美督村47號地下E號舖
味道:😋😋😋😋😋😋😋😋😋
環境:🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑🎑
服務:😏😏😏😏😏😏😏😏😏
餐廳入面仲有個靚靚打卡位,有架篤篤,食完飯可以黎影相打卡!
開餐之前仲有蝦片送
1️⃣馳名冬陰公湯💰148
冬陰功湯份量都幾大的,我湯裡面有好多大蝦,而且還充滿了蝦膏呢,真是讓人垂涎欲滴。仲有秀珍菇和一啲特別的香料,增添咗湯的層次感,最重要嘅係佢味道酸酸辣辣,非常鮮甜,飲落去就感覺開胃又暖身。而湯下面一直有著火在點燃,這樣湯就一直保持著熱度,真是太貼心了!
呢碗馳名的冬陰功湯絕對係一道值得推薦的美食。如果你也喜歡酸辣的口味,那麼這碗湯絕對能滿足你的味蕾。
2️⃣泰太麵包咖喱焗蟹肉(小霸王)💰178
泰太咖哩蟹肉焗麵包(小霸王)賣相相當之吸引,一上枱就引起了大家的目光,服務員很貼心地幫我們切開麵包同解釋點樣享用這道美食。切開嘅時候,麵包嘅香味撲鼻而黎,好吸引。
麵包烤得酥脆,睇起來好好吃。拎起一塊麵包,蘸上蟹肉咖喱汁,黃咖喱的味道很溫和,不會太辣,很適合我的口味。蟹肉的份量真的非常多,每一口都有滿滿的蟹肉,真係讓人愛不釋口。
而份量非常足夠,建議可以三到四個人一起分享。
3️⃣泰式炸蝦餅💰128
泰式炸蝦餅真是非常好味!外酥內嫩,口感非常正。一啖咬落去,你可以感受到蝦肉的鮮美和酥脆的外皮。配上泰式的調味醬料,真是絕配!如果你鍾意炸物,我絕對推薦你嘗試這道泰式炸蝦餅。因為每一口都充滿了豐富的蝦肉和香脆的口感,千萬不要錯過啊!
4️⃣蝦羔炒飯💰148
呢道菜主要以鮮美嘅蝦膏為主角,加入炒飯中,首先,蝦膏的濃郁味道令人難以抗拒。它散發著濃濃的海鮮香氣,蝦膏嘅滑順口感和濃郁的風味同炒飯的香氣完美融合。令整道菜更加豐富多樣。每一口都能品味到米飯的彈性和蝦膏的香濃,絕對令人回味無窮。
食完飯之後,餐廳仲送埋甜品俾我哋食,真係好滿足,總括來說,職員服務態度好,嘢食又好味,仲有靚景睇,入下尾督玩點可以唔黎食泰太廚房呢!
馳名冬陰公湯(small)
泰太麵包咖喱焗蟹肉(小霸王)
泰式炸蝦餅
蝦羔炒飯