2019-05-14
把握好假期既最後一晚,約三五好友一起食好西。fd話想要食到地道既泰國菜當然係要去到素有小泰國之稱既九龍城。泰金國,聽講老闆娘係泰國人。咁實要試下正宗泰國人整既泰國菜啦。生蝦刺身一上臺就知道佢好新鮮,蝦身開邊,再係上邊擺上碎冰,保持佢既口感。將蝦從碎冰下夾出黎,再加上生蒜頭片以及小米椒係最正宗既泰國食法,佢仲配左一兜獨家製既酸辣醬,正是這道菜既點睛之筆。喜歡多重滋味既你一定會中意。一啖落去,冰冰涼既生蝦非常Q彈,酸中帶辣真係好刺激。店家仲好貼心咁將蝦頭都炸埋。又係另一番滋味。炸鯽魚。見個樣就知份量十足。原來入邊除左有炸鯽魚塊,仲有青芒果絲,青木瓜絲,花生粒,香茅等香料撈埋一齊。香口得黎又唔會令你覺得膩。老闆娘話仲正宗既食法係好似肉碎生菜包咁包住食,試左果然係咁,比肉碎生菜包既口感更加豐富。大大隻既燒雞全翼,一上臺齋聞到陣味就知道好好食,雞翼本身已經醃製過,好夠味,在面頭搽上一浸蜜糖,更加野味。真係同泰國當地食既有得拼,會再黎。
生蝦刺身一上臺就知道佢好新鮮,
蝦身開邊,再係上邊擺上碎冰,保持佢既口感。
店家仲好貼心咁將蝦頭都炸埋。又係另一番滋味。
真係同泰國當地食既有得拼,會再黎。