2014-05-28
2085 瀏覽
星期一有同事生日,去左食泰國菜, 佢話見到呢間泰國菜好多人排隊等位,九龍城兩條街有兩間的,今次我們去唔係主店,係分店,唔知係咪星期一,又唔知係咪分店,所以冇人排隊喎,間店好小的,仕應都係泰國人,唔係好識講中文架.我們點左:泰式金邊粉上菜好快,份量唔算好大,但係好味喎,有蝦,芽菜,蛋,同事話呢個味好好味,勁鍾意鐵板蠔仔煎蛋蠔係好大隻架,唔係平時食開的蠔仔,仲要好肥美架,好正呀生蝦生蝦都好大隻架,好爽呀,加埋D特制的醬一齊食,GOOD冬蔭公湯(小)小以為唔多,但其實都有好多碗喎,有兩隻大蝦,好多大大件的菇,味道都幾好呀,酸酸辣辣咁燒豬頸肉賣相好靚,都爽身呀,不過我覺得佢肥左少少呀馬拉盞炒通菜呢個菜都好青綠,馬拉盞唔算好突出蒜蓉包(兩客)好大件的,一客有四件,好香口,好脆呀,加埋咖喱一齊食好夾好好味呀黃咖喱雞賣相失色左啦,好淺的顏色,味道都唔係好突出,普通,唔辣架,雞肉都好多,都淋身的,仲有青椒飲品:芒果冰,菠蘿冰,青檸冰,珍多冰芒果冰好好飲,係好沙好滑的,透心涼呀後加:魷魚沙律這個沙律看樣子是沒甚麼的,但原來辣到飛起,同事食左一塊生菜,充滿辣汁,可以維持左好耐都未散呀,魷魚都好大件及爽口的
我們點左:
泰式金邊粉
鐵板蠔仔煎蛋
蠔係好大隻架,唔係平時食開的蠔仔,仲要好肥美架,好正呀
生蝦
生蝦都好大隻架,好爽呀,加埋D特制的醬一齊食,GOOD
冬蔭公湯(小)
燒豬頸肉
賣相好靚,都爽身呀,不過我覺得佢肥左少少呀
馬拉盞炒通菜
呢個菜都好青綠,馬拉盞唔算好突出
蒜蓉包(兩客)
黃咖喱雞
飲品:芒果冰,菠蘿冰,青檸冰,珍多冰
芒果冰好好飲,係好沙好滑的,透心涼呀
後加:
魷魚沙律
這個沙律看樣子是沒甚麼的,但原來辣到飛起,同事食左一塊生菜,充滿辣汁,可以維持左好耐都未散呀,魷魚都好大件及爽口的,好味呀
泰式拼盤
有四樣,春卷,魚餅,炸魚餅及魚蛋吧, 春卷好熱好香好脆,入面係一些芋頭,肉之類,好香好食,其它的OK.
我們食左好多嘢,埋單都係800幾,好抵呀.