2017-06-30 78 瀏覽
今晚約左外父外母食飯,老婆大人話同佢地去酒樓食得多,問我有無其他好介紹,我就提議不如試下泰國菜啦。呢間位於太子花園街(近警署遊樂會)嘅泰聚,門外有掛上餐牌,老婆大人臨入餐廳前已經被農夫包所吸引住了。見佢有套餐,但又唔係樣樣啱食,倒不如散叫,起碼每樣都係自己鍾意食嘅嘢吖嘛。呢樣係基本上每次食泰菜必食頭盤,連唔食生嘢嘅老婆大人都食,的確相當吸引。椰菜苗算得上是泰菜指定的菜蔬,菜身爽甜,略帶少少微辣,非常惹味可口。菠蘿炒飯應該是大家最熟悉的水果菜式之一,而且不是很多地方會用原個菠蘿上。而菠蘿味道甜甜酸酸,實在開胃,加上肉鬆同腰果呢啲惹味配料,炒飯之中,菠蘿炒飯真係我的最愛,我自己都可以食晒佢。這款泰式沙律與我地平時食開嘅沙律絕不相同,沒有沙律醬。生果方面,不是蘋果、菠蘿、薯仔等,而係柚子,酸酸地卻非常醒胃。仲有腰果配搭添。農夫包有多個選擇,可配軟殼蟹、老虎蝦或燒鴨均可。我地選擇左老虎蝦,蝦身份量十足,有肉地而且唔會太乾身,單看已叫人食指大動,最後愛吃麵包嘅老婆大人連麵包皮都食埋,認真犀利食左咁多嘢,整番杯泰式飲品先,原個西瓜沙冰,外父話味道清甜,夠晒解渴。原個菠蘿沙冰,老婆大人就係鍾意佢酸酸

泰式生蝦剌身

蒜蓉炒椰菜苗

原個菠蘿鮮蝦雞肉炒飯

金柚子蝦球沙律

而係柚子,酸酸地卻非常醒胃。仲有腰果配搭添。

軟殼蟹卡農包

原個菠蘿沙冰及原個西瓜沙冰
食左咁多嘢,整番杯泰式飲品先,
原個西瓜沙冰,外父話味道清甜,夠晒解渴。
原個菠蘿沙冰,老婆大人就係鍾意佢酸酸甜甜嘅味道,而且菠蘿含有豐富維他命C,絕對係美味又有益之選。

芒果沙冰
我就揀左呢個芒果沙冰,可惜這份芒果味似是糖水溝出來,不像真實的芒果味,但味道還可。

泰式燒雞(半隻)
泰式燒雞最好開成兩半(所以我叫了半隻),方便燒烤,容易入味和燒熟。
沾上泰式雞醬,酸酸甜甜加上微辣爽口滋味,用黎點雞肉確係上上之選。

泰式甜品拼盤$88/10件
甜品選了拼盤有泰式千層糕及椰汁西米糕(一人食左一件先發覺未影相)

兩款甜品都充滿泰式椰香味道,我較愛吃西米糕,千層糕略嫌甜了一點。

其實泰國菜是相當吸引的菜式,由於泰國係熱帶國家,特別喜愛用水果作為菜式,
菠蘿、西瓜、椰子、芒果、柚子等等均可滲入菜式之中,款式千變萬化,而且色彩繽紛,
確係能做到色香味俱全的境界。
泰式生蝦剌身
蒜蓉炒椰菜苗
原個菠蘿鮮蝦雞肉炒飯
金柚子蝦球沙律
軟殼蟹卡農包
原個菠蘿沙冰及原個西瓜沙冰
泰式燒雞(半隻)
  • 原個菠蘿炒飯