2016-12-26
Greyhound Cafe登陸新城市廣場!Woohoo,聖誕節晚餐就係佢啦!餐廳內裝潢走型格風,以黑色為主,櫃上有不少泰國醬料裝飾。主要係食泰式fusion菜,隨左傳統泰菜外仲有意粉等,厚厚既menu有多款菜式供客人選擇,我仲有少少花多眼亂添。泰式燒牛肉沙律 $158牛肉選用西冷部份,肉味濃,面頭醬汁微辣,有香茅、青檸及洋蔥等。沙律就有生菜、青瓜同蕃茄。牛肉燒至五成熟,肉質軟腍,同個醬汁好夾。秘制辣肉醬手包粉卷 $98係一個可以發揮小宇宙自己隨意配搭既菜式,好得意!生菜洗得好乾淨,每塊葉都翠翠綠綠;芫荽好新鮮大大棵;仲有一碗肉燥同埋秘製醬汁。醬汁好香魚露同香草味,加左少少青檸汁好fresh,仲有幾片蒜頭。粉皮每片之間都查左少少油,好容易撕開。想點包就點包~ 菜包餡又得,整粉包又得,得左!軟殼蟹墨魚汁麵 $148原隻軟殼蟹上,蟹炸得香口,墨魚汁麵較為硬身。炒墨魚汁麵配黑椒汁,有新意得黎味道唔錯。Pink Journey $58士多啤梨+蘋果+青檸沙冰,酸甜度啱啱好,食完辣野飲好冰涼,可以清新吓味蕾。甜品都非常美味~係不可錯過既環節阿!Tub Tim Krob Greyhound Sty
餐廳內裝潢走型格風,以黑色為主,櫃上有不少泰國醬料裝飾。主要係食泰式fusion菜,隨左傳統泰菜外仲有意粉等,厚厚既menu有多款菜式供客人選擇,我仲有少少花多眼亂添。 泰式燒牛肉沙律 $158
牛肉燒至五成熟,肉質軟腍,同個醬汁好夾。
係一個可以發揮小宇宙自己隨意配搭既菜式,好得意!
粉皮每片之間都查左少少油,好容易撕開。
原隻軟殼蟹上,蟹炸得香口,墨魚汁麵較為硬身。
Tub Tim Krob Greyhound Style $68
Tub Tim Krob係馬蹄丸子,冰係用椰皇水做既,微甜,襯托椰子肉同椰奶。
好fresh,係一個唔會太過heavy既甜品。
一個聽落又咸又甜既配搭究竟會係咩味道呢?好奇心驅使下我就點左呢個甜品黎試!果然有驚喜呀
芝士加cream食又係另一種風味,好幼滑。
食埋甜品就為呢餐畫上左個完美句號。
餐具放落黎時暖粒粒,好乾淨。 座位之間距離好少,坐得有啲逼夾。 我覺得由頭盤、主菜至 甜品 每樣菜色都做得好好食,泰國菜著重香料,雖然香料多但每道菜既味道都可以取得平衡,食材又新鮮。同埋選擇好多,主餐牌同甜品餐牌都好厚,每位客人都可以揀到自己鐘意既口味。
係會再帶多啲朋友黎食既餐廳