2023-05-11 522 瀏覽
今次去咗圓方食泰國菜,之前去過呢間餐廳食下午茶,覺得幾唔錯,近排見佢出咗新menu,一於去試試!酸辣鮮鮑魚沙律鮑魚有四隻,已開邊方便食用,入口厚肉爽彈,配泰式酸辣汁,酸酸辣辣非常開胃。龍蝦海鮮泰北咖喱撈麵平時食嘅泰北咖喱撈麵都係配雞鎚,而呢到係配龍蝦海鮮,顯得格外矜貴。除咗龍蝦之外,仲有兩隻扇貝同原條鮮魷,非常豐富。麵條分為兩種,一種係炸脆,另一種係煮軟,撈埋咖喱汁一齊食有雙重口感,咖喱汁濃稠,椰汁味重,但唔會好辣,越食越滋味。椰汁青咖喱美國西冷扒西冷扒都幾大塊,煎至五成熟,裡面仲係粉嫩嘅顏色,肉質厚實,味道香濃多汁,切成薄片方便食用,配上集酸、辣、甜於一身嘅青咖喱汁,簡直係衝擊味蕾。泰式辣汁燒原隻扇貝扇貝有三隻,火喉控制得宜,肉質嫩滑,泰式辣汁越食越惹味。粟米椰子新地自家製椰子雪糕,椰子味非常濃郁,真的超讚,加上粟米粒同椰青肉,令口感更豐富。泰式甜品拼盤有好多種甜品都想食,索性貪心啲叫個拼盤,拼盤有芒果糯米飯、斑蘭千層糕、椰汁西米糕、椰青糕等,今次真係大滿足。Mango Tango呢款係無酒精飲品,新鮮芒果汁加上橙汁,酸酸甜甜啱曬夏天飲。

酸辣鮮鮑魚沙律

龍蝦海鮮泰北咖喱撈麵

椰汁青咖喱美國西冷扒

泰式辣汁燒原隻扇貝
扇貝有三隻,火喉控制得宜,肉質嫩滑,泰式辣汁越食越惹味。

粟米椰子新地

泰式甜品拼盤

Mango Tango
呢款係無酒精飲品,新鮮芒果汁加上橙汁,酸酸甜甜啱曬夏天飲。