2020-11-25 1319 瀏覽
接朋友係呢頭收工食飯,忽然想食泰菜就諗起呢間,打開餐牌見有個泰妹二人餐,望落食物及價錢都吸引,就呢個啦!指定前菜係油甘魚刺身伴青木瓜沙律, 可以用油甘魚包住青木瓜絲一齊食,一軟一硬,兩種口感,混入泰式酸辣汁,稍為蓋過左油甘魚嘅味道,呢個泰日crossover,有D驚喜!其餘兩款就飲得多,反而呢個泰式魚肚羹就未試過,鐵鍋上能保持熱度材料除左主角爽口魚肚外,仲有厚身冬菇,食起黎夠口感; 少量鷄肉,整體感覺有點似港式碗仔翅,但湯底就無咁杰身,加埋隻滷水蛋,味道唔錯!惹味之選黎個馬拉盞炒芥蘭,份量足夠二人食有多,有D辣度,部份芥蘭過於"成熟"......哈..哈....!包餐飲,最愛青檸梳打,唔甜又有氣,啜一啖爽晒係飯與河粉之間,今晚係泰式海鮮乾炒河粉勝出,以多款海鮮 (魷魚,青口,蝦及蟹柳)加入雜菜及鷄蛋炒炒得幾乾身,河粉切至細段容易夾起,唔會一PAT PAT,加入鷄蛋增加香度; 帶點辣度,想再辣D,可以叫侍應提供辣椒粉,加少少仲惹人胃口!最後上埋個甜品,就係泰式甜品拼盤,分別有類似大菜糕及椰汁西米糕,一個爽口一個椰香甜美,傳統大路之選,岩食!

包餐飲,最愛青檸梳打,唔甜又有氣,啜一啖爽晒