2018-08-16
事源係咁嘅,話說有一日喺旺角行完街,好想食串燒,諗嚟諗去,最近番屋企嘅車站,只係有呢家食店有泰式串燒,抬頭望一望,見佢豬肉雞肉同司華力腸都係賣$12蚊一串姐,所以就叫咗兩雞一豬番屋企啦,試完之後發現出奇地好味,尤其係佢隻沙嗲醬我好鍾意,又惹味又香,要咗辣嘅更加食到流口水,所以呢一晚就決定叫阿肥嚟入舖試下佢嘅full set泰國菜啦。我哋嚟嘅時間都差唔多夜晚十點幾,仍然係枱枱都有客,有個親切嘅哥哥店員招呼我哋,仲介紹佢哋其中一個特價菜單,原本係分咗星期一至日,每日都有一款平嘢,咁佢話過咗十點後冇分架喇,全部都一樣會特價Yeahhh,即係愈夜愈開心喇。我哋就點咗以下呢幾款:1.泰式豬手(例牌)2.泰式炸蝦餅拼炸春卷3.泰燒和牛串 x 24.串燒沙嗲(4雞2豬)5.泰式椰青6.泰式啡噢靚另外,仲可以用極級優惠價$1蚊一碟任選小食,我哋本來想叫泰式椰汁糕架,但原來賣哂了,所以我哋揀咗泰式生蝦。我本來以為一蚊咁平,可能應該都係一人一隻就算架啦,點知佢嚟到我見到總共都有四隻喎,開心指數即時提升人哋話生蝦唔好放太耐先食,驚有細菌,所以我拿拿臨就放入口,點埋佢提供嘅泰式辣汁,再加塊蒜片,就算係一蚊嘅都
我哋就點咗以下呢幾款:
1.泰式豬手(例牌)
2.泰式炸蝦餅拼炸春卷
3.泰燒和牛串 x 2
4.串燒沙嗲(4雞2豬)
5.泰式椰青
6.泰式啡噢靚
我本來以為一蚊咁平,可能應該都係一人一隻就算架啦,點知佢嚟到我見到總共都有四隻喎,開心指數即時提升人哋話生蝦唔好放太耐先食,驚有細菌,所以我拿拿臨就放入口,點埋佢提供嘅泰式辣汁,再加塊蒜片,就算係一蚊嘅都仍然好味道!!!
串燒來了~即叫即燒,熱辣辣,無論雞肉同豬肉都一樣好味,阿肥怕辣都食得到,出面個專門負責串燒嘅姐姐應該已經經驗老到,唔會燒到啲肉乾爭爭,要再一次強調佢嘅沙嗲醬我真係覺得好正
泰燒和牛串就會比較貴啲,要廿蚊串,一串有四粒和牛,中間會夾住啲青椒同洋蔥,我都覺得幾好食,幾香,和牛肉質都夠軟腍,唔會有筋,揀飲擇食嘅阿肥就挑走哂啲青椒因為佢唔鍾意食嘅🤷🏻♀️
炸春卷就OK啦味道唔錯,不過個皮唔夠脆,所以唔夠香口~炸蝦餅就好食啲,有咬口同埋蝦膠都彈彈地牙,點啲泰式辣醬一齊食會更加美味,只係略嫌呢個拼盤要$71蚊就好似貴咗小小。
個泰式豬手(例牌)個賣相就一流,好似入哂味咁,不過因為我一向都唔食豬手嘅,呢碟嘢係阿肥一人獨享,佢就食到好滋味,同我匯報話勁好食,啲肉好腍好入味,仲有幾條芥蘭同半隻滷水蛋伴碟添,另外仲有啲酸菜,應該係for解油膩嘅,哈哈😬
最後就到飲品,阿肥話佢個椰青勁勁勁好味,裡面啲椰子肉唔會實的的,又唔硬,嘆完仲話想再encore,俾我制止咗
而我嗰杯泰式啡噢靚,我本來係見個名咁特別,同埋$14蚊一杯又唔貴,所以點嚟試下~店員哥哥喺我落單嘅時候向我強調,係一杯甜嘅齋啡來~啱丫!齋啡我至鍾意喇
總括嚟講,呢度嘅食物水準都算幾好,價錢亦算OK,如果要食泰國菜,唔一定要去九龍城啦