2014-02-03
臨近年尾,同一班姊妹出來食個泰色團年飯,係咪好特別呢? 因為姊妹們食過Greyhound旺角分店唔錯,所以推介我來試一試又一城的Greyhound。幸好我們Book了位,7點已經見到有人籠在門口等候啦~!!<< 薄切三文魚配泰式酸辣汁 >>三文魚係我既至愛,但次次都係點Wasabia。Greyhound用上泰式酸辣汁,吃起上來十分醒胃,酸酸甜甜。又唔會蓋過三文魚既鮮味,我食完一塊又一塊,哈哈!<< 脆炸單骨雞翼 >>招牌菜真係招牌菜雞翼炸得外脆內軟,而且熱呼呼的上枱,食落去十分香口。而且十分惹味,鍾意香口野既朋友一定要Order。<< 軟殼蟹沙律配蜜糖芥末醬 >>一擺上枱,真係有型有款,隻蟹好有氣勢呀!!同佢影完相,就急不及待開餐,因為軟殼蟹要熱食先好味。我最鍾意食佢既腳仔部份,因為夠晒脆,而食肉既部份就食到蟹蟹既鮮味。<< 鮮蝦金邊粉 >>大家見到調味既部份係放在碟邊,方便大家既喜好而自行撈起。我最鍾意就係撈埋花生碎一起食,好開胃。唔好辣既朋友可以唔撈咁多辣
幸好我們Book了位,7點已經見到有人籠在門口等候啦~!! << 薄切三文魚配泰式酸辣汁 >>
三文魚係我既至愛,但次次都係點Wasabia。
又唔會蓋過三文魚既鮮味,我食完一塊又一塊,哈哈! << 脆炸單骨雞翼 >>
招牌菜真係招牌菜
雞翼炸得外脆內軟,而且熱呼呼的上枱,食落去十分香口。
而且十分惹味,鍾意香口野既朋友一定要Order。 << 軟殼蟹沙律配蜜糖芥末醬 >>
一擺上枱,真係有型有款,隻蟹好有氣勢呀!!
同佢影完相,就急不及待開餐,因為軟殼蟹要熱食先好味。
我最鍾意食佢既腳仔部份,因為夠晒脆,而食肉既部份就食到蟹蟹既鮮味。 << 鮮蝦金邊粉 >>
大家見到調味既部份係放在碟邊,方便大家既喜好而自行撈起。
我最鍾意就係撈埋花生碎一起食,好開胃。
唔好辣既朋友可以唔撈咁多辣粉,因為的確幾辣下。
蝦的份量唔係好多,但質素不錯,食上來是彈牙新鮮的。
金邊粉炒得唔會太乾身,食落口唔會覺得好Dry,值得一讚! << 泰式河蝦冬蔭功湯河 >>
冬陰公,其實我唔係太好,而且見到湯底既顏色,覺得好辣咁。
但係朋友仔話好食,所以放膽一試。
蝦好爽,好彈牙,冬陰公既湯底味道我都係麻麻地。
河粉一塊一塊咁,幾滑溜,辣就一般啦,可以接受。 << 藍蘭豆甜菊茶 >>
是熱飲,沒有凍飲的。
茶倒出來真的是籃色,我真係第一次接觸籃色既茶,好特別呀!!
加入了蜜糖後就會變成紫色,十分有趣,好像在變魔術咁。
而且服務生不停為我們加茶,我整頓飯飲了3大杯。 << 鮮製蘋果金寶 >>
蘋果肉大大粒,配上玉桂味的脆脆,十分可口。
鍾意食Apple Pie就一定會愛上。
這樣的一餐團年飯真的不錯啊!