2016-02-07 1243 瀏覽
這天放工後相約小Bu先到這裡晚飯,然後去附近的花墟遊樂場行年宵。餐廳凡吃滿$200可以$1任選一款泰式小吃,我們要的是泰式生蝦。雖然是$1,但是生蝦都頗新鮮,配上辣椒生蒜,不錯。「小Bu,呢度用保鮮紙包住隻碟,咁洗既時候可以抆左張保鮮紙,隻碟油都少啲,用水洗一洗就得,好方便。」我自作聰明地說著。「你唔會諗住屋企都係咁呀!」平時少吃蝦的小Bu今日都邊吃邊說。「其實都可以試吓喎,咁我洗碗咪方便啲!」「呢度用保鮮紙係因為下面放左冰,用保鮮紙隔住就唔怕生蝦沾到水。」小Bu權威地說。「係喎,原來係咁。」泰式小食拼盤有蝦餅﹑蝦片﹑魚餅﹑春卷和豬肉串燒,送上時全部都熱辣辣的。熱的炸物永遠不會難吃。這裡的金邊粉偏硬,不過值得一讚的是餐廳將花生碎灑在一邊,令對花生敏感的小Bu也可以吃得方便。槽魚雖然要等45分鐘,但既然小Bu要吃,豈可不等。伙計打開錫紙後香味四散,魚肉滑嫩,配上各種香料,使我們吃過不停。我們倆口子賞完食物就去賞花去。
泰式生蝦
「其實都可以試吓喎,咁我洗碗咪方便啲!」
「係喎,原來係咁。」
泰式小食拼盤
泰式炒金邊粉
古法烤焗槽魚

我們倆口子賞完食物就去賞花去。
2016-02-05
泰式生蝦