2021-11-20 95 瀏覽
公司附近開咗間新嘅泰式餐廳,今日同同事上去試吓,一入去覺得環境好舒服,陽光映照入來,令坐窗邊的我感覺温暖,還發現原來這裡有間private room呢,雖然是玻璃門設計,私隱度不算高,不過總算自成一角,暢所欲言。試業期間午餐$108 ,包前菜、湯、主菜、甜品及飲品,可謂相當豐富。前菜分別係泰式生蝦、青木瓜沙律及酸辣鳳爪,Lunch有生蝦食真係非常surprise,新鮮爽口,正!青木瓜沙律相對冇乜特別,至於個酸辣鳳爪堅係辣,唔食得辣嘅朋友要小心啦。午餐包一碗「香草肉碎冬瓜清雞湯」,真係清得黎有雞湯味,肉碎唔係太見到,冬瓜都好腍,簡單得黎又好飲。主菜有五個可選,經理推薦「紅咖哩牛肋肉配泰式蒜蓉包」,聽話就無錯了,呢個咖哩真係好好食,個汁好滑好香又唔辣,牛肋肉腍而入味,加上紅椒、蕃茄、菠蘿等配料,真係忍唔住食多幾啖,蒜蓉包都香脆好味,如果想撈埋d汁仲可以叫經理送多碗飯😆真心推介一定要試!另外一個主菜「泰式海鮮醬烤比目魚扒配野菜」相比之下就無咁吸引,但其實魚扒係好食既,肉質實淨新鮮,個汁反而唔係好特出,野菜都新鮮翠綠。最後仲有個甜品,原本話椰汁大菜糕,最後變了椰汁黑糯米,唔會太甜,夠杰身,如果

最後仲有個甜品,原本話椰汁大菜糕,最後變了椰汁黑糯米,唔會太甜,夠杰身,如果椰汁味濃d仲好!

午餐仲包飲品的,我選了泰式奶菜,好啱我口味,通常泰式奶茶話比較甜,但呢個我覺得適中,喜歡佢茶味濃,而且好滑!推介!