2017-06-08
天氣悶熱,胃口持續欠佳,老公就話不如食泰國野啦,酸酸辣辣,醒神又開胃呀嘛!喺太子地鐵站行過嚟大約5分鐘,地點幾方便,不過可能佢唔喺大街嘅關係,晚市時分人流都唔算好多,可以安安靜靜嘆個晚餐。由於而家喺新張期間,泰式生蝦特價,我哋當然唔會錯過啦。$88一碟有八隻新鮮爽口嘅生蝦,非常抵食如果想進一步刺激味蕾,點埋個酸辣醬就非常好味!呢度嘅飲品幾扺,一杯青檸梳打,上枱已經有大半杯,再加成罐梳打水自己加,消暑解渴一流!椰青都係冰凍嘅,裝滿好清甜嘅椰青水,真係好飲過我日日飲嘅樽裝椰子水好多啊跟住就上咗個菠蘿炒飯。個炒飯好足料,有蝦肉、有雞肉、仲有菠蘿一齊炒,酸酸甜甜,真係幾開胃跟住食肉獸叫咗半隻燒雞,雞肉唔算好嫰滑,不過味道幾惹味,而且啖啖肉!最後當然唔少得食返啲泰式甜品,乜都想試吓,乾脆叫個拼盤!中間嗰件泰式糯米糍同椰汁斑蘭千層糕最好食,口感qq ,唔會太甜,啱晒我口味一開始仲以為自己無胃口,最終都係食到好飽好滿足
由於而家喺新張期間,泰式生蝦特價,我哋當然唔會錯過啦。
$88一碟有八隻新鮮爽口嘅生蝦,非常抵食
跟住就上咗個菠蘿炒飯。
最後當然唔少得食返啲泰式甜品,乜都想試吓,乾脆叫個拼盤!
一開始仲以為自己無胃口,最終都係食到好飽好滿足