因為海港城三月到期的優惠coupon可以換成至六月底前使用,所以我今日特意去辦理。換左coupon就要用啦, 上次唔小心用coupon食咗詐糊,今次一定要打醒十二分精神,哈哈!😂 一個人行下…行下,食咩好呢?🤔最後終於決定去Greyhound 先食碗粉,之後再轉場去飲咖啡☕️。我鍾意食呢度嘅「泰式豬肉丸湯河粉」原因係鍾意佢嗰啲粉係用闊身嘅河粉同啲粉好薄好滑,而且碗粉入面還加入了豬油渣令到碗粉好香😅,所以我一直都好鍾意食。 不過,一個小女人,為左要用一張$50既coupon,放棄左一直喜歡既「泰式豬肉丸湯河粉」$98,又見到有食評勁讚「泰式鹵水鴨湯河粉🦆」$108正,而且還給予5**的食評,所以我最終選擇左食鴨湯河。😅呢碗「泰式鹵水鴨🦆湯河粉」 $108 係用咗幼身嘅河粉, 湯入面加咗一啲生嘅芽菜,少少香蔥以及一些炸過的蒜粒, 當然還有主角鹵水鴨🦆啦, 碗內放了一隻鴨腿,鴨腿的size不算太大,外皮看似有一點烤焗過的感覺, 睇落d皮似脆脆地,不過放入湯中脆都會變咗腍啦,哈哈!其實為何不叫「泰式鹵水鴨腿湯河粉」呢? 🤔就讓我來評價一下這一碗鴨腿湯粉吧 :~ 湯湯的顏色看似很濃味,但喝下去的感

呢碗「泰式鹵水鴨🦆湯河粉」 $108 係用咗幼身嘅河粉, 湯入面加咗一啲生嘅芽菜,少少香蔥以及一些炸過的蒜粒, 當然還有主角鹵水鴨🦆啦, 碗內放了一隻鴨腿,鴨腿的size不算太大,外皮看似有一點烤焗過的感覺, 睇落d皮似脆脆地,不過放入湯中脆都會變咗腍啦,哈哈!其實為何不叫「泰式鹵水鴨湯河粉」呢? 🤔
泰式鹵水鴨湯河粉
就讓我來評價一下這一碗鴨腿湯粉吧 :
~ 湯
湯的顏色看似很濃味,但喝下去的感覺並不是太濃厚的味道, 而且口感是清湯的感覺, 湯底帶有些少肉味,鹹味適中,但泰式香料味道不夠突出,湯底應該與「泰式豬肉丸湯河粉」的湯底差不多(可能是一樣),整個湯底的鮮味不太突出,但尚算合格。
~ 粉
河粉切得較為幼身,口感也覺幼滑,而且沒有港式的河粉那麼油, 連同湯一起吃味道也是挺OK的,不過份量偏少,我拍這幅照片所夾起的粉的份量,已經是整碗河粉的近一半。
~ 鹵水鴨🦆
主角是鹵水鴨腿,我最初是想用筷子把整隻鴨腿放入口中 享用,但原來鴨腿的肉質烹調得不夠腍, 如果用牙齒扯開就會影響儀容,所以,我還是使用餐廳提供的刀叉(怪不得餐廳送上這碗河粉的時候同時給我刀叉🤣)把這隻鹵水鴨腿先切開,鴨腿肉有部份尚算腍身,但唔算嫩滑(只有一口感覺到嫩滑),味道偏淡而且鹵水味欠奉,加魚露又只有咸味所以不配,我加了一些少少酸和少少辣的調味汁料 (顏色似橙汁🤣) 才令這個鴨腿較為好吃。

奇怪,因為見有食評說"這裡的鴨腿超淋,捉住條骨就甩到成舊肉"。這本來是我的期望,但可惜事與願違😮,這一點足以證明這家餐廳的水準下降⬇️了,並非能夠維持一致。😑 不過公平一點,我只是針對這一碗鴨腿河粉而作出的評論。
總結,這碗粉所用的碗是很大的,碗的size可以媲美我前幾日嘅一篇食評所提及的「河內蕃茄蟹檬」,不過這碗粉的份量太少,上枱時只看到湯和浮起的芽菜,鴨腿的size也不大,味道也不太吸引,欠缺鹵水味,肉質又唔算嫩滑 (有次在大家樂吃生炸髀,肉真的很嫩滑又有肉汁,非常回味!),我食完呢碗粉感覺只有六成飽,但我上星期在「芽莊」食完嗰碗「河內蕃茄蟹檬」真係飽到晚飯時間。幸好今天用了$50 coupon扣減,也不算太蝕張,嗱嗱聲埋單轉場出去最近便嘅Ralph's Coffee 買翻杯Americano☕ 飲完才有滿足感!

下次都係要去返蓮香樓食返個傳統嘅鴨腿湯飯先!😜
1976 瀏覽