2021-08-21
今次去到位於圓方嘅Mango Tree食泰式下午茶,一入座見到個落地大玻璃已經好興奮,景觀夠哂開揚,望到西九同對面海😍如果想對於個靚景食tea就記得book位個陣remark返啦😉雖然Mango Tree嘅其他分店都有呢個下午茶提供,但係得尖沙咀分店嘅觀景係咁靚呢到嘅下午茶可以自選要鹹點/甜點/鹹點+甜點,價錢都幾抵食!鹹點 $238甜點 $138鹹點+甜點 $328包兩杯指定特飲食物用兩個竹藍裝🎋好有泰國風情🍃鹹點:🍤泰式蝦多士 - 蝦同麵包都炸得好夠脆,而且蝦好大隻🍃斑爛葉嫩雞卷 - 啖啖肉,雞肉冇改錯名,真係夠哂嫩滑,🍢炭燒牛肉沙嗲 - 肉唔韌,但係就有好多筋,偏硬同乾🦀柚子蟹肉沙律 - 個汁可以再酸啲,而且蟹肉唔夠多,食落似淨係食緊柚子沙律🥺🍞迷你黃咖喱農夫包 - 烘脆左嘅麵包配上帶有啲椰香甜咖哩,而且有好多配料。麵包外脆內軟,不過如果比多舊麵包點咖哩就好啦🥺得一舊唔夠分😛🥗鮮蝦扎肉米紙卷 - 食完咁多濃味嘅野再食米紙卷感覺好fresh米紙包住大量嘅沙律菜,紅蘿蔔青瓜,仲有一隻蝦同紮肉,紮肉都幾厚鹹點跟左碟4隻味嘅泰式醬汁:沙嗲汁、芝麻甜豉油、泰國甜醬、甜辣醬,點雞同牛食都一流
鹹點 $238
甜點 $138
鹹點+甜點 $328
包兩杯指定特飲
食物用兩個竹藍裝🎋好有泰國風情🍃
鹹點:
🍤泰式蝦多士 - 蝦同麵包都炸得好夠脆,而且蝦好大隻
🍃斑爛葉嫩雞卷 - 啖啖肉,雞肉冇改錯名,真係夠哂嫩滑,
🍢炭燒牛肉沙嗲 - 肉唔韌,但係就有好多筋,偏硬同乾
鹹點跟左碟4隻味嘅泰式醬汁:沙嗲汁、芝麻甜豉油、泰國甜醬、甜辣醬,點雞同牛食都一流😋仲好有泰式風味🇹🇭
食到差唔多侍應哥哥就比左另一個細碟仔同叉我地食甜品🍽
甜品:
🍡翡翠西米丸子 - 外面好煙韌,入面分別有椰絲同西米
🌴椰汁西米糕 - 有西米、粟米同芋頭,但係面頭西米糕有啲稀唔夠實,一入口已經變左一pat🤢有啲失望
🌿泰式斑斕千層糕 - 好香斑斕味,食落好煙韌
🥭香芒糯米飯 - 芒果味好香,唔會好濟
Drinks:
🍹Mango Smoothie