2022-11-16 1507 瀏覽
二訪九龍城嘅泰國素食。餐牌上嘅菜式同我之前黎嘅時候差不多,但午餐嘅價錢統一加到$60,而其他小食同主食嘅價錢都加咗價。午餐: (送飲品-洛神花汁 Roselle)泰式炒金邊河粉 ($60)Pat Thai In Flat Noodles之前睇openrice嘅相以為冇咩配料,味道比較淡,點知食落好有驚喜。金邊河粉味道酸酸甜甜,似咕嚕肉嘅汁,配料有素肉(口感類似素咕嚕肉)、豆腐 (炸豆腐切條)、豆角,旁邊仲有花生碎、青檸等食材提供以自行調味,加入幾滴青檸後味道更加清新,增加咗泰式嘅風味。蝦餅拼魚餅 ($60)Deep fried fish & prawn cake蝦餅外脆內軟,質感類似薯蓉,再撈埋爽口嘅食材,例如青瓜粒、粟米粒同類似蓮藕嘅配料。魚餅就比較普通,用素肉漿整成,再撈埋豆角粒。本身兩者嘅味道都唔太濃,沾上旁邊嘅醬汁黎食,味道會變得酸酸哋。柚子沙律 ($70)Pomelo salad初頭我哋唔識食,以為柚子沙律只係將柚子肉撈埋紅辣椒碎同腰果就算,質感比較乾而且冇咩特色,點知食到一半先發現原來底下嘅醬汁比生菜蓋住咗,要撈埋底下嘅醬汁一齊食。醬汁花生味偏重,仲有少少花生碎,成碟沙律即

午餐: (送飲品-洛神花汁 Roselle)
泰式炒金邊河粉 ($60)
Pat Thai In Flat Noodles

蝦餅拼魚餅 ($60)
Deep fried fish & prawn cake

蝦餅拼魚餅

柚子沙律 ($70)
Pomelo salad
初頭我哋唔識食,以為柚子沙律只係將柚子肉撈埋紅辣椒碎同腰果就算,質感比較乾而且冇咩特色,點知食到一半先發現原來底下嘅醬汁比生菜蓋住咗,要撈埋底下嘅醬汁一齊食。醬汁花生味偏重,仲有少少花生碎,成碟沙律即刻好食咗好多。不過個人覺得價錢偏貴。

柚子沙律

柚子沙律

椰青 ($40)
Young Coconut

2022-11-11