2011-06-30 43 瀏覽
當日閒來無事, 天清氣朗,由自家行去九龍城逛街, 望住藍天白云沿旺角漫步至九龍城,都幾舒暢架, 行到少少熱,但又不想吃太多, 於是乎去了同心泰菜館,我們要了一個:青木瓜沙律,這個基本上是只有我食,太座不吃辣的,只會淺嚐即止,這沙律底很多沙律汁,似乎比平時的多了一點,木瓜爽口但蕃茄就少咗d啦,蕃茄本來是用來平衡辣味的,所以食落會較為感覺到辣味,太座要了個豬雜河粉,看賣相唔錯咁, 湯底也是鮮甜中帶小辣那種,吃過沙律後因為辣的關係想叫點凍飲沖洗一下口腔,平時叫的乜乜冰今天不想要了,來點平時不會在這地方叫的,凍奶茶: 來的是一杯自己唔認為是奶茶嘅橙啡色飲料,既來之則飲之,第一啖入口感覺很熟識,係食涼粉嘅片糖糖水味喎,茶味完全感覺唔到囉,再望一下那些阿姐放喺度飲咗半杯那些橙色物體咪就係呢個色囉,我估計這些所謂嘅奶茶應該係用”茶粉”開出來的, 今次見識過下次不會再叫了,還是那些”乜乜冰”安全一點,
安全一點,
OK