2018-03-07
今日同朋友去咗長沙灣行街,去完泰國旅行之後都好耐冇食過泰國菜,所以今日決定試吓阿來泰式地道風味。個炒飯酸辣味好夠,海鮮配料亦都好足料,有青口、魷魚同埋蝦,蝦都好大隻我哋當日去係星期一,佢嘅特價菜色就係明爐烏頭魚。條魚好大條、好新鮮。佢有個酸辣湯浸住條魚,超級香,一黎到已經忍唔住飲咗好幾啖,酸酸辣辣令人更加開胃。餐廳裝潢都好有泰式風味,座位亦都有好多,空間感好闊。我哋去嘅時候七點半,時間尚早,所以店員安排到我哋坐到卡位。炒通菜好有鑊氣,仲辣辣地添。薄餅唔會太厚,份量亦都足夠。餐廳搞緊新春優惠,一星期每一日都有唔同嘅優惠菜式。去完旅行返嚟之後,超級掛住生蝦刺身,所以我哋兩個人叫咗兩碟,個醬汁超正。生蝦刺身嘅精粹就係個醬汁—酸辣汁,好夠辣味。啲生蝦亦都好肥美,好大隻,仲有八隻咁多,唔似其他泰國餐廳得四五隻。我哋仲叫咗一個辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯、一條明爐烏頭魚、薄餅同炒通菜。飲品方面,我哋就帶咗一個椰青同一杯龍眼冰。椰青好大個,味道超級鮮甜,龍眼冰亦都有好多龍眼肉。總括而言,呢間泰國餐廳價錢合宜,超高水準。食咗咁多嘢,兩個人都係$500有找。下次一定會再帶朋友去食。