2024-05-06
同朋友約咗去金屋泰菜館食飯。金屋泰菜館環境優雅,成日都好多人幫襯。我哋早早訂咗枱,好彩唔使等位。我哋叫咗兩個招牌菜,其中一樣就係芒果糯米飯。芒果糯米飯係泰國嘅經典甜品,幾乎去到任何一間泰國餐廳都食到。但金屋泰菜館嘅芒果糯米飯真係特別好食!芒果糯米飯一上枱,就見到金黃色嘅芒果糯米飯,上面鋪滿咗一層鮮甜嘅芒果肉。芒果肉好鮮甜,仲好juicy,食落啖啖肉。糯米飯煮得好腍,好有咬口,仲有陣陣椰奶嘅香味。我哋三兩下就食晒成碗芒果糯米飯,真係意猶未盡!另一道招牌菜就係泰式鹵水豬手。泰式鹵水豬手同廣東鹵水豬手唔同,佢係用泰式香料滷製而成,所以有陣陣嘅香茅、咖喱等香料味。豬手嘅皮好爽脆,肉質又好腍,食落好入味。鹵水汁好濃郁,鹹甜得宜,配埋豬手食,真係一流!叫咗碗白飯,用來就住鹵水汁食,真係好正!