2017-03-27
朋友話今晚帶我食泰菜,但一到埗就發現門面同內裡裝潢設計都同平時嘅泰菜館好唔同,完全無諗過泰菜都可以咁有格調,而且食物選擇多元化,屬於泰式Fusion,叫左幾樣食物都頗有質素,令我特別深刻嘅有以下呢幾款:1 . 泰式生蠔唔講完全唔知呢D賣相咁靚、一杯杯嘅竟然係生蠔!泰式生蠔味道係酸酸地,係相當開胃嘅下酒料理,原來個生蠔醬入面有檸檬、魚露同薄荷等等調校成,咁樣夾落生蠔度有幾有新鮮感喎!平時我比較鍾意食焗蠔,因為怕生蠔果陣少少腥味,但呢個泰式整法就真係令我完全改觀。生蠔本身亦甚有質素,滑入口中,生蠔醬配上生蠔帶少少海水味同鮮甜味,喺口入面慢慢細味,味覺實在享受。2. 鹽燒馬友以前食過阿媽整嘅酒糟蒸馬友,對呢款魚相當有好感,而泰式整法又好有當地特色,用鹽燒方式令魚外皮更香、肉質更嫩,又能鎖住肉汁,馬友魚本身味道鮮美,骨又偏少,魚肉細潤,點埋旁邊嘅酸辣汁,更有提鮮作用。3. 芒果糯米飯又係個精緻賣相已經令人好有好感,完全係高級西餐嘅presentation,細細杯細細啖咁品嘗,糯米帶點軟黏嘅口感幾有咬勁,芒果夠香甜,食多幾杯都唔過份。
1 . 泰式生蠔