2023-04-06
尖沙咀山林道嘅銀河38一向有好多特色餐廳進駐,今晚我地一家四口就試下位於1️⃣7️⃣樓嘅茴香“Fennel”,一出口,就見一個大大的“FENNEL”字樣,非常吸睛😍。入到餐廳,有2️⃣樣嘢第一時間吸引著我:第1️⃣,餐廳枱與枱之間非常闊落,完全唔會覺得好逼夾,環境好舒適而且件有露台座位;第2️⃣,沙律吧🥗雖然唔大,但望落去啲食材全部都好新鮮,同埋擺盤幾吸引🥰。Menu📔選擇都幾多,但係今次我地叫咗2️⃣份2️⃣人餐,一來見到做緊優惠,二來當然係個沙律吧🥗啦。2️⃣人餐一共有2️⃣款價錢,分別係$488/2和$688/2,我地選擇咗前者,平均$244一個人包埋沙律吧,我覺得幾抵下🥰。二人餐 $488/2人沙律吧:雖然選擇唔算多,有青木瓜沙律、薯仔沙律、幾款本地有機蔬菜、泰式沙律、燈籠腸和新鮮生果等等,但全部真係好新鮮😍,生果🍉又好甜,印象最深係個麵包粒🍞,呢度嘅麵包粒全部做到外脆內軟,後來問了店員,原來餐廳嘅麵包粒係師傅👨🍳每日即整再切粒,唔似其他餐廳用現成貨嘅👍。是日餐湯:南瓜湯 - 每朝新鮮打磨,完全無加忌廉,所以整個湯雖然唔夠creamy,但就充滿南瓜味😋。主菜:香濃芝士意大利飯配香煎帶子意大利飯煮得剛剛好,
二人餐 $488/2人
沙律吧:
是日餐湯:
主菜:
香濃芝士意大利飯配香煎帶子
意大利飯煮得剛剛好,軟硬適中,而且啖啖充滿芝士味🧀。帶子採用北海道帶子,煎成半生熟,外層焦香🥰,但肉質仍然保持嫩滑與鮮甜😍。
風乾火腿薄餅
風乾火腿🥓係即切的,所以仍然保留住火腿嘅油分和味道。Pizza🍕焗得香脆,連埋火煎菜🥬和充滿鹹香味嘅火腿🥓,非常好味😋。
慢煮豬肋骨配自家製燒烤醬配薯條 +$50
豬肋骨🐖煮得剛好,輕易做到骨肉分離😂。自家製燒烤醬味道偏向甜,加上小茴香味,令整個汁層次非常豐富😍。
紐西蘭牛柳配香滑薯蓉,油浸車厘茄 +$100
由於沒有車厘茄🍒,所以用露筍🥒代替。牛柳🐂我要7️⃣成熟,煎得剛剛好,略現粉嫩色,配以少量燒汁,非常好食😋。
飲品:
跟餐奉送凍/熱桃茶🍑,亦可以用半價轉餐牌📔上其他飲品。
招牌椰王焦糖燉蛋 $98
賣相已經相當一流,椰王🥥內的燉蛋🥚除了嫩滑外,還多了椰子的香味,加埋上層焦糖又薄又脆🥰,包你一試愛上😍。最後食完嫩蛋,唔好唔記得食埋入面啲椰肉,真心好食😋。
總括而言,餐廳環境舒適,又有露台座位,一大班朋友嚟gathering都真係唔錯。另外店員服務貼心,又會細心講解每一道菜式。臨走時無意中發現餐廳嘅Lunch Menu📔,價錢合理,又幾吸引,下次要嚟試下先🥰。