2018-12-10
今日落屯門食飯,約埋屋企人,諗緊食咩之制,咁人話想食泰菜,咁係屯門食泰菜好自然又會想起象泰宴,所以我們就去了這間位於青善街康景花園裏面嘅泰菜囉。你睇下,兩位小朋友幾喝望進去,眼都快發出光似的,真係未出發先興奮。可能黎得早,未見很多人,坐左六七成,當然卡位早就搶光光,因為他的卡位佈置得很有氣氛的。人多可以點多幾樣食物,一人食啲就可以食哂,咁我地七八條友,自然可以叫多幾樣喇,一人一啖都食哂喇,咁我地叫左生菜包,生蝦,冬陰公,咖哩面包軟腳蟹,月亮蝦餅,菠蘿炒飯,小食拼盤,芒果糯米飯,扎肉雞絲河粉,咁多野應該都夠食瓜。生菜包,應該都算係指定菜色了,有菜有肉夠建康,其實啲菜新鮮,肉夠味,兩樣Max埋一齊就已經好好食,這個正是做到這點,好味。生蝦,用小酒杯裝著,一隻一杯,有創意,啲汁唔會走哂出黎,蝦新鮮爽口,夠辣,一口一隻。咖喱軟腳蟹麵包,其實我對麵包這類真係麻麻地,唯獨軟腳蟹炸得香脆爽口,咁咁人一直話太小汁,不過不失。冬陰公必試,味道正中,好鮮甜,小小一鍋好足料。菠蘿炒飯,有¼隻菠蘿伴碟,ok好味,填飽肚子必須要有。小朋友至愛小食拼盤,大路野。蝦餅都必試,蝦味濃又香口。扎肉河粉,大路貨,志在填飽