2024-01-25 1226 瀏覽
🫶🏻泰式生蝦刺身/8隻打卡泰菜,用cocktail杯裝住啲生蝦,杯入面已經有泰式酸辣汁,可以成杯飲咁,好特別,生蝦新鮮彈牙,正!👏🏻板燒魷魚板燒魷魚是一道不得不試嘅美食🍴!先講下佢啲外觀,金黃色嘅燒痕🔥,搭配上脆爽嘅生菜絲,色澤配合得宜,睇落就令人食指大動。入口一啖,即刻感受到嗰啲海鮮鮮甜同煙燻嘅木炭香味,簡直係絕配👌!魷魚烤得啱啱好,質感彈牙又唔會太韌,每一啖都充滿了無限嘅滋味🌊。而且個醬汁,哇!就係咁滴落魷魚上面,甜中帶鹹,啖啖都係令人回味無窮嘅味道😋。再講講佢嗰香氣啦,真係可以話係撲鼻而來嘅誘惑😍。香得好自然,完全無添加任何人造味精,全靠炭火同新鮮魷魚嘅搭配,將海鮮嘅精華完全釋放到空氣中。我嘅餐桌邊,我係可以一邊欣賞,一邊享受呢份天然嘅饗宴,實在係食得一試難忘嘅經歷😌。總結,呢道板燒魷魚真係做得出色,值得一讚👏。喺好多燒烤食品當中,我會將佢排入必食推介嘅名單。無論係與朋友小聚,抑或是一個人悠閒嘅午後,板燒魷魚都絕對能夠滿足到你對美食嘅所有期望,所以我好推薦大家一定要試下這個美味!🌟👍🏻香葉辣椒膏炒大虎蝦一盆熱辣辣既炒大蝦,有啲似咖喱,辣汁好濃稠,超濃味,味道好香辣,又有香葉既清香
🫶🏻泰式生蝦刺身/8隻
👏🏻板燒魷魚
👍🏻香葉辣椒膏炒大虎蝦
一盆熱辣辣既炒大蝦,有啲似咖喱,辣汁好濃稠,超濃味,味道好香辣,又有香葉既清香,虎蝦好大隻,爽甜彈牙,再點陰啲辣汁咁食,味道更濃!
🫰🏻海南雞飯
海南雞飯真係一種令人回味嘅美食🍽️。雞肉嘅皮脆口,肉質鮮嫩多汁,每一啖咀嚼都充滿咗雞香🐔,真係食落去滑溜得嚟唔會過於油膩。再講吓飯嘅部分,飯粒吸滿咗雞油同香料嘅精華,粒粒分明又香滑,就算單食都香得嚟㖞。呢啲精緻嘅海南雞飯,仲配搭咗特製嘅辣椒醬同薑蓉,咬一口雞,沾少少醬料,辣椒嘅微辣🌶️同薑蓉嘅醒胃效果即刻喚醒味蕾,令人食指大動!

湯品方面都相當出色,清澈嘅高湯加咗新鮮嘅蔬菜🥦,每一啖都能夠令人感到身心舒暢。而且呢啲湯水仲喺佐餐時起到咗清新解膩嘅作用。總結,歎完一頓咁高質素嘅海南雞飯,心情都好似得到咗一場味覺嘅假期一樣,輕鬆又開心😊。為咗慶祝,仲留咗一啲空間嚟一杯清新嘅檸檬茶🍋,為這頓豐富嘅晚餐畫上一個完美嘅句號。下次再來嘆海南雞飯,絕對係我嘅首選🔝,識食嘅你,記得唔好錯過呢款地道美味啊🍴!