2022-03-02
泰國菜就食得多,呢間餐廳以泰法fusion 菜為主打,聽到呢個組合已經覺得好吸引,見OpenRice 有得book位,即刻行動鄰近堅尼地城地鐵站,入面掛左好多綠色既植物作裝飾,掛畫同其他既擺設都係走泰國風,而枱櫈又帶點歐陸風,連裝修都有泰法feelSet Dinner Menu頭盤馳名龍蝦湯流心牛角包🥐咸既流心牛角包我真係第一次食,仲要係龍蝦湯係入面,龍蝦味濃郁,無諗過個味道係咁夾咁好食冬蔭龍蝦湯流心牛角包🥐(追加)流心餡加左冬蔭,酸酸辣辣又有龍蝦湯,好意外好驚喜既味道法式龍蝦湯🦞(追加)因為食過牛角包後覺得個龍蝦湯好好飲,所以再追加,仲有龍蝦肉碎係入面,正特飲白桃芝味特飲面層係厚厚既芝士奶蓋,咸咸香香既味道,仲有d玫瑰花瓣係面,白桃有氣汽水加莓果蓉,唔太甜仲好清新泰式奶茶芝味特飲泰式奶茶獨特既茶香味,再加埋芝士奶蓋,口感好rich又好飲燒物花生醬沙嗲雞串個沙嗲醬花生味很香,一d都唔辣,好惹味,雞肉亦都燒得恰到好處燒雞泡魚乾(追加)雞泡魚乾係我好喜歡既燒物,燒後味道好香,不過要襯熱食,唔係凍左就會變返硬身,好難扯開主菜至尊酥皮海鮮火山煲原來係一個巨型版既酥皮湯,破開個酥皮後,入面係冬蔭
Set Dinner Menu
頭盤
馳名龍蝦湯流心牛角包🥐
冬蔭龍蝦湯流心牛角包🥐(追加)
流心餡加左冬蔭,酸酸辣辣又有龍蝦湯,好意外好驚喜既味道
法式龍蝦湯🦞(追加)
特飲
白桃芝味特飲
泰式奶茶芝味特飲
泰式奶茶獨特既茶香味,再加埋芝士奶蓋,口感好rich又好飲
燒物
花生醬沙嗲雞串
燒雞泡魚乾(追加)
主菜
至尊酥皮海鮮火山煲
原來係一個巨型版既酥皮湯,破開個酥皮後,入面係冬蔭功湯,仲有蝦、蜆,菇等等既材料,個湯又辣又酸,刺激又好飲、係泰國既味道呀
甜品
真空慢煮焦糖燉蛋
慢煮既燉蛋特別幼滑,厚厚既焦糖脆,仲有菠蘿乾,唔膩又好食
雖然叫左一個set dinner, 但太多野想試,不停追加,加下加下都唔知自己加左幾多,侍應好有禮貌,食物都好食,成餐飯有點美中不足係得75分鐘用餐時間,真係食得好好好趕