約左係灣仔返工嘅舊同事食泰國菜。到步出𨋢口,眼前金碧輝煌,其裝潢設計及三張大龍椅凳好舒服吾打卡都對吾住自己。內裡面積相當大,難得係租金高昂嘅港島區,仍然揾到檯與檯之間保持空間寬敞嘅食市。入面裝飾充滿泰國風情,簡直係華麗食堂,令人感覺舒適寫意。服務員招呼我哋坐低,送來两杯和暖開水,係寒涼嘅日子來一杯暖水真令人窩心。打開餐牌見到寫着"用心製作東南亞美食", 越簡單嘅菜式越能考起大廚師嘅廚藝,我哋就點一啲簡單嘅菜式來體會一下什麼叫做"用心制作"。印度薄餅剛烤烘出來嘅薄餅淡黃金色,熱烘烘散發著陣陣香味,口感鬆軟,完全吾油膩,就咁食已經好好味。泰式炒什菜碧綠色、鮮橙色、淺黃色…一碟充滿泰式蒜香味嘅什菜,有西蘭花、椰菜花、紅蘿蔔、椰菜、粟米心同草菇等。各種蔬菜新鮮、有爽脆、稔甜等不同口感,非常健康。 越式蟹肉炒粉絲粉絲炒得爽.彈條條分明,粉絲中夾雜著爽口清脆燈籠椒、芽菜、甘荀絲、椰菜絲等配料外,仲有微辣紮肉,同真材實料嘅蟹肉,份量都好多呀。加上韭菜同芹菜獨特嘅香味,令整碟粉絲大大提升了口味層次。泰式甜品小拼盤甜品亦係食泰國菜嘅靈魂,椰汁西米糕、大菜糕、綠豆邊同千層糕四款甜品入囗都啖啖椰香,吾太甜。

印度薄餅

泰式炒什菜

越式蟹肉炒粉絲

泰式甜品小拼盤
甜品亦係食泰國菜嘅靈魂,椰汁西米糕、大菜糕、綠豆邊同千層糕四款甜品入囗都啖啖椰香,吾太甜。我同朋友除了最欣賞千層糕煙韌香囗外,仲有綠豆邊糯米糍,軟糯Q彈,散發着椰絲香味。

簡簡單單菜式同甜品,真能感受到用心制作那份真誠。加上服務員良好嘅服務質素,令我哋有種賓至如歸嘅感覺。
  • 泰式甜品小拼盤
  • 印度薄餅