2024-09-13
今日同我朋友肥Wing出嚟聚會,近排肥Wing開始有去gym做下運動,減肥健身,啱啱今日係佢嘅cheat day,打算帶佢食一餐勁嘅。我同佢好耐冇食泰國菜,佢提議去一間之前佢前度好鍾意嘅泰國菜餐廳叫「公車泰國餐廳」,我都冇乜意見,就畀佢話事。到咗呢度真係好有泰味,招牌都有泰文,擺設好多泰國元素。叫咗【泰式菠蘿炒飯】兩个人食,炒飯味真係好香,炒得唔會太油,火候好夠,配住肉絲食每一啖都有肉絲嘅焦香。【泰式鹽燒烏頭魚】嘅外皮好脆,外酥裡嫩,又好彈牙,仲有【燒大魷魚】又係另一種風味,燒得好到位。然後肥Wing特登叫咗【燒和牛串】請我食,佢自己超鍾意食,和牛唔會太肥,也唔會太韌。仲有好送飯嘅【泰式咸魚炒芥】,芥蘭好脆口,然後鹹魚嘅香味蓋滿咗成盤菜。我哋食得好飽,肥Wing講下次再請我嚟食!我自己都好推薦畀大家!!
我同佢好耐冇食泰國菜,佢提議去一間之前佢前度好鍾意嘅泰國菜餐廳叫「公車泰國餐廳」,我都冇乜意見,就畀佢話事。 到咗呢度真係好有泰味,招牌都有泰文,擺設好多泰國元素。 叫咗【泰式菠蘿炒飯】兩个人食,炒飯味真係好香,炒得唔會太油,火候好夠,配住肉絲食每一啖都有肉絲嘅焦香。 【泰式鹽燒烏頭魚】嘅外皮好脆,外酥裡嫩,又好彈牙,仲有【燒大魷魚】又係另一種風味,燒得好到位。 然後肥Wing特登叫咗【燒和牛串】請我食,佢自己超鍾意食,和牛唔會太肥,也唔會太韌。 仲有好送飯嘅【泰式咸魚炒芥】,芥蘭好脆口,然後鹹魚嘅香味蓋滿咗成盤菜。